De bijeenkomst vorig jaar in Cool was voor de Initiatiefgroep een groot succes. De sfeer was bijzonder; er werd zelfs een polonaise gelopen.
De bijeenkomst vorig jaar in Cool was voor de Initiatiefgroep een groot succes. De sfeer was bijzonder; er werd zelfs een polonaise gelopen. (Foto: Aangeleverd)

Initiatiefgroep ‘Leven met dementie’ zit vol met plannen

HEERHUGOWAARD – We moeten met zijn allen toe naar een dementievriendelijke samenleving. Ook in Dijk en Waard worden daartoe initiatieven ontplooid. In Café Cool werd in oktober de startbijeenkomst ‘Leven met dementie’ gehouden. Henk Belderok en zijn vrouw Hilde namen hiervoor, samen met twee andere echtparen, het initiatief. “Het was zo’n fabelachtig mooie bijeenkomst dat we vol energie zitten om ons te gaan inzetten voor vele andere activiteiten.’’

Samen met Els en Jan Louwerink en Loes en George Toning werken Henk en Hilde aan verschillende mooie ideeën. Inmiddels heeft zich ook een echtpaar uit Langedijk aangemeld dat bij de eerstvolgende vergadering, maandag 12 juni, zal aanhaken. Henk: “Enthousiasme is er genoeg, maar om onze plannen daadwerkelijk van de grond te krijgen is geld nodig. Het bijeenbrengen van voldoende financiële middelen is echter een probleem. Daarom heb ik burgemeester Maarten Poorter voor een van onze ‘Mee-Zing-Kringen’ in Cool uitgenodigd en hen onze financiële situatie voorgelegd. Hij zou kijken of er een oplossing voor kan worden gevonden. Het leuke was dat hij luidkeels meezong met de liedjes!’’

Herinneringen

Donderdag 15 en 29 juni en 13 juli wordt de Mee-Zing-Kring gehouden in Cool kunst en cultuur. Samen zingen is gezond. Door samen te zingen ontstaat er volop plezier en verbinding, niet alleen tussen mensen maar ook met de verloren geraakte mentale en fysieke vermogens. “Samen zingen activeert de ontwikkeling, zowel sociaal en emotioneel als muzikaal”, vertelt Henk, die vier jaar geleden te horen kreeg dat hij beginnende dementie had. “Toen ik die diagnose kreeg was dat best even schrikken. Ik heb al een zeer actief leven achter de rug en ondanks de beginnende dementie doen mijn vrouw en ik nog veel. Bezig blijven, dat is belangrijk.’’ De Mee-Zing-Kring staat onder leiding van zorgzangeres Janina Greven en wordt muzikaal begeleid door Cor Dol. Tickets zijn verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl.

Kookclub Arboretum

Een nieuwe activiteit die de initiatiefgroep heeft opgezet is de Kookclub in het Arboretum. “Deze kookclub voor tien personen en twee vrijwilligers start zondag 2 juli van 15.00 tot 19.00 uur. Deelnemers moeten op enigerwijze te maken hebben met dementie; ofwel persoonlijk of via de partner. Het is de bedoeling dat de kookclub eens in de twee weken bij elkaar komt. Er worden nog vrijwilligers gezocht en de kosten voor deelname bedragen tien euro per persoon. Na de opening zijn de volgende data gereserveerd: 16 juli, 6 en 20 augustus en 3 en 17 september. Opgeven via hjmag.belderon@quicknet.nl of 072 5717150.

Danspaleis

In de nabije toekomst staan ook nog andere activiteiten op de agenda, die niet georganiseerd worden door de initiatiefgroep maar wel geschikt zijn voor senioren. Zo is in oktober en november het Danspaleis bij Cool. "Verder heeft Cool een prachtig atelier beschikbaar voor een schilderworkshop, maar is er geen docent beschikbaar. Daarom gaan we kunstenaarscollectief HAK ‘79 benaderen. Ook wordt gesproken met een echtpaar dat een muzikale reisshow wil verzorgen en zijn er plannen voor activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid. 


De initiatiefgroep van Henk en Hilde wordt ondersteund door Iet van den Berg-van Gelder, bestuurslid van Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Kennemerland. Hilde: "We zijn blij met haar ondersteuning en verder zijn we ook blij met Wonen Plus Welzijn Heerhugowaard waar we altijd mogen vergaderen.” Voor meer info mail je naar hjmag.belderok@quicknet.nl.

Afbeelding