Carla deelt haar kennis over fotografie graag met anderen.
Carla deelt haar kennis over fotografie graag met anderen. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Carla is in de ban van fotografie

OUDKARSPEL  Het huis aan de Ambachtsdijk in Oudkarspel staat van boven tot beneden vol met kunstwerken van Fine Art fotograaf Carla Ellens.

Als binnenkort de verbouwing klaar is kan het atelier ingedeeld worden en dan wordt duidelijk dat Carla met haar foto’s veelvoudig in de prijzen is gevallen. Inspirerende foto’s. Klein en heel groot. Daarnaast heeft ze in de afgelopen jaren op vele exposities en tentoonstellingen gestaan, met als hoogtepunten onder meer BredaPhoto, Amersfoort Fotostad, Prix de La Photography Parijs, ‘Wonderland’ kasteel Assumburg. Tevens is haar werk als lid van KCB (Kunstenaarscentrum Bergen) met regelmaat in het museum Kranenburgh Bergen te vinden.

Creatief

Carla Ellens is geboren en getogen in het mooie Friesland. Nadat zij op enig moment haar man leerde kennen verhuisde het stel naar Terschelling. "Daar hebben we mooie jaren gehad en in 2008 verhuisden we naar Beverwijk waar ik over een ruim atelier en fotogalerie kon beschikken. Ik had al verschillende cursussen gevolgd op het gebied van beeldende vorming met onder meer keramiek-mozaïek-multimedia-fotografie. In datzelfde jaar heb ik ook de tweejarige opleiding ‘Beeldbewerking en Fotografie’ aan het Crejat gevolgd. En met succes afgerond." 

Stadsfotograaf

Carla Ellens werd ook nog verkozen tot Stadsfotograaf van de gemeente Beverwijk, met de opdracht zes stadsgedichten voor een periode van een jaar te verbeelden. "De Stadsdichter was verantwoordelijk voor de gedichten.’’ Het jaar 2008 bleek een prima jaar voor Carla. Zij won de hoofdprijs Architectuur in fotoblad Zoom in samenwerking met Sony. ‘’Naar aanleiding van die prijs volgde een uitnodiging voor de Sony Awards in Cannes.’’ Het jaar 2009 was een academisch jaar op maat met als extra didactiek, of zoals Carla zelf zegt: ‘’Een verdieping in thema’s, concepten en beeldaspecten." In 2009 won ze de eerste prijs van de vakjury met de foto ‘Memory’, de verbeelding van het Calvinisme. Dit in het kader van 500 jaar Calvijn. 

Gold Award

De prijzenkast werd voller en voller. Zo waren er ook Gold Awards en eervolle vermeldingen op internationaal niveau met meerdere series. In 2015 werd zelfs het werk ‘Pieces of Wood’ gekozen voor de prestigieuze tentoonstelling in Parijs van de ‘Prix de la Photographie Paris’. Ook Carla’s betrokkenheid bij Project Impossible XL, leverde veel reacties op. "Ik moest een conceptueel kunstwerk maken in opdracht van de Impossible fabriek met alle medewerkers van de Factory. Voor de open dagen destijds was ik tevens verantwoordelijk voor de unieke workshop Polaroid Magic. Een fantastische tijd en unieke ervaring om zo betrokken te zijn geweest bij de doorstart en herontdekking van dit zo geweldige medium, toen de Impossible en nu weer gewoon Polaroid.” In de grote tuin hangt een zestal grote foto’s. "Die zijn gebruikt tijdens de fototentoonstelling in kasteeltuin Assumburg in Heemskerk. De zes grote kunstwerken lagen in een gracht net onder het water." 

In vuur en vlam

Twee jaar geleden verhuisden Carla en haar man naar Oudkarspel. "Vorig jaar was ik betrokken bij de kunstexpositie met het thema ‘In vuur en vlam’. De expositie herdenkt met honderd kunstwerken de wederopbouw van de Allemanskerk, na de brand van vijftig jaar geleden. Dat was mijn eerste kennismaking met veel bekende en onbekende Dijk en Waarders. De expositie duurde vier dagen en daar heb ik erg van genoten." 

Atelier

Als het huis op orde is en de atelierruimte in gebruik kan worden genomen, is het weer tijd om workshops te organiseren. "Dat wordt een plek om in ‘BeeldbliC' (alternatieve fotografie workshops, red.) te experimenteren, te werken, te leren en vooral te ontdekken. Ontdekken welke mogelijkheden er zijn, digitaal, analoog, een combinatie of met andere materialen. Waaronder Polaroid Magic, Creatieve Transfers op hout en marmer en werken met antieke camera's. Tevens laat ik cursisten kennismaken met oude afdruktechnieken uit 1842, waaronder Cyanotypie. Een techniek voor jong en oud, soms volledig cameraloos! Tijdens de Kunstroute Langedijk vind je een proeverij van deze technieken op de Ambachtsdijk 57." 

Hoge kwaliteit

Carla's kunstwerken zijn van hoge kwaliteit. Als iets haar echt raakt of haar aandacht trekt, dan komt de camera tevoorschijn. "Ook indrukken bij toeval of zomaar dingen die op mijn pad komen. Beelden van dingen om me heen, soms donker, soms licht. Een moment in de andere wereld. Met foto's als instrument.''


Op Carla's website is veel van haar werk te zien: www.carlaellens.com en www.beeldblic.nl.

RUUD DE WAARD

Afbeelding