Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Jeugd Grand Prix

Na de coronaperiode duurde het voor veel schaakverenigingen weer even voordat ze alle activiteiten weer een beetje op de rail hadden. Het belangrijkste was natuurlijk de interne en externe competitie. Nu in 2023 lijkt dat bij de meeste verenigingen aardig gelukt. Ook het Grand Prix-circuit voor de jeugd is weer helemaal terug op het oude niveau. Jonge schakers kunnen zo iedere maand aan een toernooi in de provincie mee doen, waarmee ratingpunten te verdienen zijn. 


Op Hemelvaartsdag was het de beurt aan schaakvereniging Purmerend. Alweer voor de 44e keer werd hier een groot jeugdtoernooi verspeeld. Er was zoveel animo voor dit toernooi dat er meer dan 50 kinderen op een reservelijst moesten worden geplaatst omdat het maximum van 104 deelnemers al ruim veertien dagen van te voren was bereikt.


Heerhugowaard nam met een bescheiden ploegje deel. De jongsten, Taim Alhaidar en Mees Broersen speelden in de laagste groep en scoorden respectievelijk 2,5 en 2 punt. Twee groepen hoger zaten Boaz v.d. Brugge en Yazan Alhaidar. Vooral Yazan deed het goed, maar hij viel met 3,5 punt toch net buiten de prijzen want ja, de poulewinnaar vond het nodig om 7 uit 7 te scoren...


En dan nog even de opgave van vorige keer. In de diagramstelling was een klein foutje geslopen. Er ontbrak namelijk een witte pion op h2. Gelukkig had dit geen gevolgen voor de oplossing. Na de zwarte zet Ke7 kon wit met La5 een doorbraak forceren op de damevleugel. 


Tijd voor een leuk 'schertsprobleem': Wit geeft mat in 3 zetten. Succes met het oplossen.