Marieke weet waar het om draait: als je haar maar goed zit...
Marieke weet waar het om draait: als je haar maar goed zit... (Foto: Aangeleverd)

Kappersleed

Eén van de lastigste dingen bij een verhuizing voor vrouwen is de kapper. Want aan kapsalons geen gebrek, ook niet in Heerhugowaard, maar hoe vind je nou die ene kapster die precies snapt wat jij wil?


Het is gewoon altijd een ding: vrouwen en hun haar. Vrouwen die elkaar lang niet gezien hebben zeggen negen van tien keer iets over elkaars haar. 


Vrouwen zien in de spiegel eerder dat er één haar verkeerd zit dan dat hun mascara op hun wangen hangt in plaats van op hun wimpers. Degene met krullen stijlen het en degene die stijl haar hebben krullen het.


Des te ouder je wordt, des te meer een ding het lijkt te worden. Het haar wordt dunner en minder gewillig. Grijs. Waar bij veel mannen hun grijze lokken sexy worden gevonden, wordt bij vrouwen bijna meteen de associatie ‘oma’ gelegd. Tenzij je tussen de 20 en 24 bent, want dan is het juist hip als je grijs bent. Of nee, dan een pony. Ben je hip of heb je een pony waarmee je er zomaar uitziet alsof je naar volksdansen gaat?


Ik moet zeggen dat ik dan ook diep respect heb voor alle kappers. Want kun je het eigenlijk ooit goed doen bij vrouwen die de 45 gepasseerd zijn?! Ze lopen blij je zaak uit om de volgende keer doodleuk te zeggen dat het toch niet was wat ze wilden.


Kappers schijnen het vervelend te vinden als klanten zeggen dat ze niet weten wat ze willen, maar eigenlijk weten we precies wat we willen: een dikke, glanzende bos haar die altijd goed valt.


Maar dat is helaas niet de realiteit. We moeten altijd concessies doen, wat dan weer goed is voor de kappers-business: kleuren, krullen, stijlen, terugkomen.


Ik heb inmiddels verschillende kapsters en kapsalons gezien in Heerhugowaard. De meesten waren lief en geduldig en snapten wat ik wilde: een dikke haarbos die altijd goed valt.


Helaas…


Marieke Craamer