De veelzijdige Gerda Kooger schildert, boetseert én fotografeert.
De veelzijdige Gerda Kooger schildert, boetseert én fotografeert. (Foto: Aangeleverd)

Kunstenares Gerda 40 jaar in het vak

HEERHUGOWAARD - Kunstenares Gerda Kooger-Pel zit dit jaar precies veertig jaar in het vak. Daarom organiseert ze in juni een bijzondere overzichtstentoonstelling met schilderijen, beelden en foto's bij de Artfarm aan de Rustenburgerweg 126. Burgemeester Maarten Poorter opent de expositie zondagochtend 4 juni om 11.30 uur en schrijverscollectief Schrijvenswaard verzorgt om 12.00 uur een voordracht. De expositie met als thema 'De mens als onuitputtelijke bron van inspiratie' is daarna nog tot en met 25 juni te bewonderen.

De veelzijdige Gerda (1945) begon in haar kindertijd al met tekenen, schilderen en fotograferen. Als 12-jarige won ze al een fotowedstrijd met een spiegelende foto. In 1982 nam ze lessen bij een kunstenaarsgroep in tekenen en schilderen en begon niet veel later met aquarelleren. In de loop van de jaren heeft zij verschillende technieken uitgeprobeerd. Daarbij waren aquarel en tekenen favoriet, maar omdat zij zich daar niet geheel in kwijt kon, waagde ze zich aan beeldhouwen. Daarmee kon zij het platte vlak combineren met het driedimensionale, wat haar uitbeeldingsvorm bijna compleet maakte.


Ze ontwikkelde zich daarna verder bij het ACKV in Alkmaar en de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, waar ze haar technische vaardigheden uitbreidde door te werken met klei, hout, ijzer, druktechnieken en modeltekenen. Haar kleiwerken werden geprezen om hun originaliteit en vakkundigheid en leverden haar de nodige prijzen op. Ook werd ze lid van verschillende kunstenaarsverenigingen, waaronder De Boterhal in Hoorn. In 1982 startte ze ook met lesgeven in tekenen en schilderen in haar eigen Atelier '82 aan huis. 

Rode draad

Een rode draad door Gerda's werk was lange tijd het thema onderdrukking van de mens in het algemeen en de vrouw in het bijzonder. Zij streeft ernaar schilderijen en beelden te creƫren die mensen iets laten zien, juist door het niet te laten zien: de kunst van het weglaten. "Mensen worden geprikkeld hun eigen fantasie te gebruiken. Bezig zijn met kunst is voor mij het streven naar een manier van communiceren, die boven het materiele en het verstandelijke uitstijgt. Als dat dan begrepen wordt, dan is dat het mooiste wat me kan overkomen in mijn werk." Inmiddels ligt haar focus meer op landschappen en het spel met kleuren daarin. "Ik leef mij uit in gemengde technieken om dit weer te geven en meng mijn olieverf zelf voor onder meer de Monoprints. Daar gebruik ik dan de contrasten voor, om aspecten uit het beeldend verhaal te accentueren. Ook in mijn fotografie speelt dat een rol. Het gaat hierbij niet om uiterlijke gelijkenis, maar juist om het gevoel, het onderhuidse tot uitdrukking te brengen."


Belangstellenden zijn van harte welkom de expositie te bekijken. Meer info over Gerda's werk via gerdakooger@quicknet.nl.

Afbeelding
Afbeelding