Hoe hard mag je met een caravan over de Autobahn?
Hoe hard mag je met een caravan over de Autobahn? (Foto: AdobeStock)

Hoe hard mag je met een caravan?

Normaal gesproken is de maximumsnelheid met een caravan, aanhanger of vouwwagen 80 kilometer per uur op de Duitse Autobahn. Voor campers die minder dan 3.500 kilo wegen, geldt de normale maximumsnelheid op de snelweg. Weegt je camper meer dan 3.500 kilo, dan geldt ook de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Met al het vrachtverkeer op de rechterbaan schiet je daarmee dus niet echt op. En Duitsland is een groot land. Met een tempo 100-ontheffing mag je met aanhanger of caravan 100 kilometer per uur op de snelweg rijden. Je auto en caravan moeten daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Tempo 100-keuring?

Wanneer de combinatie van je auto met caravan of aanhanger voldoet aan de gestelde eisen, dan kun je een tempo 100-keuring aanvragen. Check dus altijd eerst of je auto en caravan aan deze voorwaarden voldoen. Daarna kun je de afspraak inplannen bij een aangesloten carava dealer van TUV NORD of DEKRA voor je 100 kilometer-keuring.

Wat zijn de eisen voor een Tempo 100 ontheffing?

Voor een tempo 100-ontheffing moeten je auto en caravan of aanhanger aan de volgende voorwaarden voldoen:

·         Je auto moet een ABS remsysteem hebben

·         Je auto mag maximaal 3.500 kilo wegen

·         De caravan of aanhanger moeten gekeurd worden (dit kan op het keuringsstation van de TÜV Nederland of de Dekra)

·         De caravan of aanhanger moet voorzien zijn van: hydraulische schokdempers, banden met de juiste Load-index, een oplooprem, banden met de juiste snelheidscodering (letters H tot en met Z in kenmerk), banden van maximaal zes jaar oud en een goedgekeurde en toegestane antislinger-stabilisatiekoppeling

Meer info over de exacte voorwaarden vind je op tuv.nl.

Ontheffing aanvragen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: heeft het zin om een tempo 100-ontheffing aan te vragen? In Duitsland mag je normaal gesproken 80 kilometer per uur op de Autobahn rijden met je caravan of aanhanger. Ga je daar overheen, dan kun je een fikse boete krijgen. 

Tijdwinst

Met een tempo 100-ontheffing mag je 100 kilometer per uur rijden. Dat scheelt natuurlijk flink, maar alleen wanneer je echt een groot stuk door Duitsland rijdt dan kan het een paar uur tijdwinst opleveren.

Bron: www.kampeermeneer.nl.

Afbeelding