Team Hoorn, met Heerhugowaarders Mart Kuiper, Henk Wartenhorst en Fie van Onna in de gelederen, viel opnieuw in de prijzen op het NK.
Team Hoorn, met Heerhugowaarders Mart Kuiper, Henk Wartenhorst en Fie van Onna in de gelederen, viel opnieuw in de prijzen op het NK. (Foto: Aangeleverd)

Dijk en Waarders in de prijzen op het NK Schoonrijden

Sport

UTRECHT/ DIJK EN WAARD - Op kunstijsbaan de Vechtsebanen in Utrecht werd vrijdag 10 maart het NK schoonrijden gehouden. Dankzij de overkapping kon het evenement, ondanks de sneeuwbuien, toch doorgang vinden. Het middenterrein van de Vechtsebanen is open, wat bij de sneeuwval een prachtige winterse aanblik gaf. Een extra stimulans voor de 35 deelnemers om zo goed mogelijk te presteren. 

Schoonrijden is een jurysport, waarbij de uitstraling van de schoonrijders door de jury wordt meegewogen. Het NK begon met het formatierijden. De groepen, bestaande uit zes personen, moeten hierbij vier verschillende figuren rijden met en zonder stokken. De jury let erop of de rijders zo synchroon mogelijk rijden en of ze de schoonrijdslag zo perfect mogelijk uitvoeren. Het team dat traint op ijsbaan De Westfries inHoorn, met daarbij Heerhugowaarders Fie van Onna, Henk Wartenhorst en Mart Kuiper in de gelederen, ging er op dit onderdeel met de gouden medaille vandoor.

Benieuwd hoe dat eruitziet? Je ziet het hier!

Er werden ook wedstrijden gehouden voor individuele schoonrijders en paren met dames en heren. De kunst is om de schaatstechniek op een elegante en statige wijze, tot in de perfectie uit te voeren. De basistechniek van het schaatsen moet goed worden uitgevoerd, door zowel links als rechts goed over te komen op de schaatsen. Het durven belasten van de binnen- en buitenkant van schaatsschoen, waardoor het kantelen en de helling bij het schoonrijden mooi is om te zien. Om dit goed te beoordelen zijn er tijdens het NK acht juryleden, die dit onafhankelijk beoordelen. Wartenhorst behaalde een mooie zilveren medaille, Kuiper werd vierde en Van Onna werd bij de vrouwen negende. Bij het paarrijden eindigden de Dijk en Waarders net naast het podium.

Cultureel erfgoed

De Landelijke Vereniging van Schoonrijders wordt na haar 75-jarig bestaan per 1 juli 2023 opgeheven. De regionale schaatsverenigingen gaan het schoonrijden binnen hun clubs organiseren. Het streven is dat er in de toekomst op alle kunstijsbanen kan worden schoongereden. De KNSB0sectie schoonrijden valt onder de regie van de KNSB, die jaarlijks oproept een NK schoonrijden te organiseren. Het schoonrijden is hip, maar ook een immaterieel cultureel erfgoed. Dit samen maakt het voor iedereen een mooie sport. In de toekomst zullen er ongetwijfeld regionaal open wedstrijden schoonrijden worden georganiseerd.

Kijk ook eens op www.schoonrijden.nu.