De bovenbestuurlijke plusklas biedt hoogbegaafde kinderen extra uitdaging en contact met gelijkgestemden.
De bovenbestuurlijke plusklas biedt hoogbegaafde kinderen extra uitdaging en contact met gelijkgestemden. (Foto: AG Heeremans Photography)

Hoogbegaafde kinderen in Heerhugowaard helpen elkaar vooruit

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Vanaf deze maand kunnen hoogbegaafde kinderen uit Heerhugowaard terecht in de bovenbestuurlijke plusklas. Elke vrijdag komen ze samen met leeftijdsgenootjes in een lokaal in Kindcentrum De Vaart, om met elkaar te sparren, 

Hoogbegaafde kinderen hebben soms moeite om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenootjes of worden niet voldoende geprikkeld en daardoor niet op hun eigen niveau uitgedaagd. Speciaal voor hen is de bovenbestuurlijke plusklas, waar ze kinderen kunnen ontmoeten met hetzelfde denkniveau en hetzelfde gevoel voor humor. “Hier vinden ze erkenning en herkenning en kunnen ze aan de slag met het aanleren van bepaalde vaardigheden die ze nodig hebben als ze straks naar het voortgezet onderwijs gaan. Ze leren leren”, aldus Barbera Planken, coördinator Hoogbegaafdheid voor Heerhugowaard bij het regionale Samenwerkingsverband PPO-NK. 

De bovenbestuurlijke plusklas is een initiatief van PPO-NK, Blosse en Allente en is voor de kinderen van alle basisscholen in Heerhugowaard. Er is een groepen voor het jonge kind (groep 1 tot en met 4) onder leiding van juf Meinke en een voor het oudere kind (groep 5 tot en met 8) onder leiding van juf Winanda. Barbera: “Vanuit de school wordt gekeken of het aanbod van de bovenbestuurlijke plusklas passend is voor een kind, uiteraard in samenspraak met de ouders en het kind zelf. We zijn blij dat we van start zijn gegaan. Heel fijn dat deze groep gezien en begrepen wordt!”