Wat pak jíj op tijdens de Landelijke Opschoondag?
Wat pak jíj op tijdens de Landelijke Opschoondag? (Foto: Aangeleverd)

Doe mee met de Landelijke Opschoondag

Algemeen

DIJK EN WAARD - Een schone gemeente maken we samen! Zaterdag 18 maart is de 21e Landelijke Opschoondag. Natuurlijk doet gemeente Dijk en Waard ook dit jaar mee aan de actie. 

Het thema van dit jaar is ‘Wat pak jij op?’. Initiatiefnemer Nederland Schoon benadrukt hiermee letterlijk het oprapen van zwerfafval op straat. Steek jij ook de handen uit de mouwen voor een schone gemeente? Ga met vrienden, familie, buren of collega’s de straat op om parken, pleinen en vijvers schoon te maken. Of ga met de klas of sportclub aan de slag. Ook dan zijn er genoeg uitdagingen op onder andere het schoolplein en sportterrein. Doe jij ook mee? Een opruimpakket kun je aanvragen op www.dijkenwaard.nl/zwerfafval

Afgelopen jaar deden bijna 50.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Voor meer informatie, kijk op www.nederlandschoon.nl.

Eén uur samen opschonen maakt al verschil

Tijdens de Landelijke Opschoondag heeft heel Nederland dezelfde missie: zorgen dat Nederland schoon wordt en blijft. Uit onderzoek blijkt dat in een schone omgeving minder snel zwerfafval wordt gegooid. Ingrid Goethart, directeur (a.i.) van Nederland Schoon, kijkt uit naar de Landelijke Opschoondag: “We hopen met deze editie weer een hoop bewustwording te creëren om niet alleen zwerfafval op te ruimen, maar ook te voorkomen en nog belangrijker: het schoon te houden. Het mooiste zou zijn heel Noord-Holland de deur uitstapt en we het aantal deelnemers van vorig jaar overtreffen.”

Goethart vervolgd: “Na twintig edities kunnen wij stellen dat de Landelijke Opschoondag ook een groot sociaal aspect heeft. Jong, oud, vrienden, buren, sportteams, klasgenoten, bedrijven en gemeentes steken samen de handen uit de mouwen. De samenhorigheid is tijdens de Landelijke Opschoondag overduidelijk zichtbaar en dit vind ik geweldig. Juist door samen op te schonen, wordt het ook nog eens gezellig én ben je goed bezig. Blok daarom één uurtje in je agenda, leg je handschoenen klaar en zorg dat je opschoonmaatje er ook zin in heeft. In minder dan een dagdeel maak je als deelnemer al een groot verschil. Wat pak jij op?”.