Burgemeester Maarten Poorter (r) ging in Kompleks in gesprek met jongeren.
Burgemeester Maarten Poorter (r) ging in Kompleks in gesprek met jongeren. (Foto: AG Heeremans Photography)

Een pizzapunt voor een stem?

DIJK EN WAARD - Net voor de verkiezingen, maandag 13 maart, ging burgemeester Maarten Poorter in gesprek met de jongeren uit de gemeente Dijk en Waard. Het gesprek dat in de huiskamer van JC Kompleks plaatsvond, werd gehost door de jongerenwerkers van MET en opgenomen als podcast.

Burgemeester Poorter met jongeren in gesprek over politiek

Eind 2022 nam burgemeester Poorter al een podcast op met de jongerenwerkers van Dijk en Waard. Dit keer ging hij onder leiding van jongerenwerker Stephan – met Rob voor de techniek - in gesprek met vijf jongeren over de zaken die in de gemeente spelen, maar ook de reden om te gaan stemmen: “We wonen in een polder, dus het Waterschap is voor ons zeer belangrijk”, benadrukte Maarten Poorter nog maar eens.

Jeugdraad

Jitse zit in de Jeugdraad. Hij vertelt dat deze raad probeert om de mening van jongeren mee te nemen in de besluitvorming van de gemeente. Om die mening te horen worden er bijvoorbeeld enquêtes uitgedeeld op scholen. Burgemeester Poorter is benieuwd welke onderwerpen er zoal spelen en het antwoord van Jitse is duidelijk: het stikstofprobleem, de mentale gezondheid van jongeren en woningbouw. Fleur beaamt dat. Ze woont noodgedwongen in Hoorn en wil dolgraag met haar vriend terug naar Heerhugowaard.

10.000 woningen

”Drie pittige onderwerpen”, vindt Poorter en hij legt uit dat er plannen zijn voor 10.000 nieuwe woningen. “Maar ook de doorstroming naar andere huizen is belangrijk. En dat het zo’n dure tijd is, maakt het extra moeilijk.” “Ik heb eigenlijk geen idee wat de provincie en het Waterschap voor ons doen”, zegt Stephan eerlijk. Poorter legt het uit: “Neem die huizen en het milieu. We kunnen niet zomaar huizen bouwen in een weiland. Dat moet de provincie goedkeuren en ook daar gaan deze verkiezingen over. En dat geldt vaak ook voor de bouw van windmolens.”
Fleur en Jitse zijn het eens. Stemmen: je bent er soms te druk voor, maar je moet het doen voor jezelf en voor je toekomst. Jitse heeft een creatief antwoord als Stephan oppert dat stemmen misschien wel verplicht zou moeten zijn: “Straffen werkt niet, maar je kan de mensen wel belonen. In Australië krijg je eten als je stemt.” “Een punt pizza voor een stem!”, oppert Stephan.

Filmpje

Daarna schuiven Rocco en Daan aan. Rocco ambieert een baan bij de politie en de burgemeester nodigt hem meteen uit om mee te denken over een jeugd-BOA. Hij heeft wel eens gestemd, hij vindt dat goed en tof, maar het is lastig om via stemwijzers bij de juiste partij te komen. Daan is fractievertegenwoordiger voor D66, dus die weet dat wel. Hij heeft meteen tips voor Rocco: “Kijk waar je staat: in het midden, links of rechts. En kijk goed welke onderwerpen jij belangrijk vindt. Zo vind je de juiste partij.” De burgemeester beaamt dat het lastig is. Ook het stemmen zelf: “Soms leer je van je ouders hoe stemmen in zijn werk gaat, maar dat is niet vanzelfsprekend. Ik heb een filmpje gemaakt over hoe het moet en dat kan je zien op de website van de gemeente. Ik ga zelf hier in Jongerencentrum Kompleks stemmen, dus je mag altijd met me meekomen!”

TikTok

Als laatste neemt Aluat plaats en Fleur doet nog een keer mee. De vraag is hoe je de politiek boeiender kan maken voor de jeugd. Fleur: “Jongeren kijken steeds minder tv, dus je moet ze op een andere manier bereiken. TikTok misschien?” Poorter geeft toe geen TikTok te hebben: “Wel instagram, maar misschien is dat ook al weer verouderd? We moeten met onze tijd mee en zulke filmpjes maken is niet makkelijk als je vijftig of zestig bent. Social media is groter dan radio en tv, maar we moeten ook opletten dat leuk niet het doel is. Politiek is niet altijd leuk, maar we kunnen het misschien wel wat leuker brengen.”

Goede uitlaatklep

Zowel jongerenwerker Stephan, als de jongeren en de burgemeester zijn het eens dat er op scholen nog meer aandacht besteed kan worden aan de politiek. Op de vraag wat hij zou veranderen als hij een dag burgemeester zou zijn, weet Aluat – die zelf drummer is – het wel: ”Meer aandacht voor muziek en muziekuitjes.” Fleur blijft bij haar standpunt van meer betaalbare woningen bouwen. Poorter is het met beide eens: “Een dak boven je hoofd is zeer belangrijk en er is nu weinig perspectief. Dat moet veranderen. En muziek is belangrijk voor je mentale welzijn. Het is een goede uitlaatklep en je doet er nieuwe contacten mee op.”


De podcast is te beluisteren - en te bekijken - op YouTube en op spotify onder jongerenwerk Dijk en Waard.

CHRIS P. DEKKER