Maandagavond werd de bijeenkomst Spraakmakend Dijk en Waard gehouden om met elkaar van gedachten te wisselen over 'ons' Dijk en Waard.
Maandagavond werd de bijeenkomst Spraakmakend Dijk en Waard gehouden om met elkaar van gedachten te wisselen over 'ons' Dijk en Waard. (Foto: AG Heeremans Photography)

Evenement Spraakmakend Dijk en Waard smaakt naar meer

DIJK EN WAARD - We zijn nu ruim een jaar Dijk en Waard. Waar staan we en hoe gaat het? Wat is eigenlijk onze identiteit? Er moeten meer woningen komen, we moeten onze energie verduurzamen, we willen genoeg groen in onze omgeving behouden en tegelijkertijd willen we ook zo snel mogelijk van a naar b kunnen reizen. Hoe gaan we zorgen dat dat allemaal gaat passen?

'Boosheid is goed. Geen verandering zonder emotie'

Maandagavond werd de bijeenkomst Spraakmakend Dijk en Waard gehouden om met elkaar van gedachten te wisselen over onze gemeente. Uitgenodigd waren onder andere voormalig Rijksbouwmeester en architect Floris Alkemade en journalist en sociaal geograaf Floor Milikowski. Zij hielden beide een boeiende presentatie over de uitdagingen van een fusiegemeente als de onze en hoe zij daar als buitenstaander naar kijken. Zakenvrouw Elske Doets presenteerde de avond en bespeurde wat boosheid onder de aanwezigen, door de toon van de vragen en opmerkingen uit het publiek. Onder andere over het gebrek aan betaalbare woningen, de verpaupering door leegstaande bedrijfspanden en het niet meewerken door de gemeente aan de realisatie van een knarrenhof (leeftijdsbestendige bouw van woongroepen voor zelfredzame senioren, red). "Maar boosheid is goed, geen verandering zonder emotie", stelde ze tevreden. 


Emotie was er genoeg, goede ideeën en mogelijke oplossingen ook. Zo was er Edwin Groen van Groen Vastgoedbeheer die zich druk maakte over de traagheid van projecten terwijl de oplossing soms zo dichtbij ligt. Hij transformeerde het voormalige kantoorpand van Espeq tot appartementen en volgens hem zijn er veel meer van zulke kansen aanwezig in Heerhugowaard. "Niet praten, gewoon doen!" Pauline Bovenkerk kaartte het gebrek aan knarrenhoven aan, terwijl dit volgens haar dé oplossing is voor de problemen die door de vergrijzing ontstaan. "Vitale ouderen kunnen mantelzorgen voor de wat minder vitale ouderen, wat kosten in de WMO scheelt en tevens eenzaamheid ponder ouderen tegengaat. Maar de gemeente wil geen grond beschikbaar stellen voor deze initiatieven, we lopen voortdurend tegen ambtelijke muren aan." Vanuit de zaal kwam de vraag waarom het nodig is om duizenden nieuwe huizen te bouwen, terwijl het tegelijk een grote wens is om groen en ruimtelijk te blijven. "Het zou toch veel slimmer zijn om de bestaande gezinswoningen die nu worden bewoond door eenpersoonshuishoudens, bestaande uit zowel ouderen als jongeren, te splitsen of te laten delen." 

Verbeterpunt was het geplande debat aan het einde van de avond, tussen wethouder Nils Langedijk, Floris Alkemade, Floor Milikowski, Klazien Hartog van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Tim van Ruiten van de Woningstichting Langedijk en Patricia Surendonk namens Ondernemend Dijk en Waard. Er werden door Doets wat obligate vragen gesteld maar van debat was geen sprake. Met als conclusie dat er meer naar bewoners en naar elkaar moet worden geluisterd, en dat er minder moet worden gepraat en meer moet worden gehandeld. Maar dat is al lang geen discussie meer. Kortom: ideeën genoeg deze avond, wat ook werd onderschreven door burgemeester Poorter en wethouder Langedijk die tevreden terugkeken op deze avond.