Marieke vindt caravans fascinerend - en dan vooral de bezitters ervan.
Marieke vindt caravans fascinerend - en dan vooral de bezitters ervan. (Foto: Aangeleverd)

Voorpret

Voor veel mensen begint hun vakantie voorpret in Heerhugowaard.


Ja, ik vond het zelf ook lastig te geloven. Want als je zoekt op ‘leuke activiteiten in Heerhugowaard’ krijg je: Winkelcentrum Middenwaard, Het Poldermuseum en Gemeentehuis Dijk en Waard. Je hoeft de lat voor je vakantie niet per se heel hoog te leggen, maar er zijn grenzen.


Nee, het is nog ernstiger, want de voorpret begint voor velen op industrieterrein De Zandhorst. Ik moest er laatst zijn en strandde op de caravanboulevard.


Caravans en campers zijn in Nederland bijzonder populair, met het hoogtepunt tijdens corona. Zelf heb ik nooit de behoefte gevoeld om een caravan te bezitten, maar het intrigeert me wel dat zoveel Nederlanders die behoefte wel hebben. Maar liefst 1 op de 9 Nederlanders heeft een caravan.


Eigenlijk is een caravan een miniatuurversie van thuis. Je kan hem inrichten naar eigen smaak. Ideaal voor mensen met heimwee, die niet van verandering houden.


Terwijl ik tussen de caravans liep vroeg ik me af hoeveel kindjes er niet per ongeluk ‘even op de wc’ zouden zijn gaan zitten in de caravan of hoeveel kinderen er niet zoek zouden zijn geweest, door zich te verstoppen in caravans of de juiste caravan van hun ouder niet meer konden vinden en in slaap waren gevallen op zo’n lekker caravanbedje.


Ik was eens op bezoek op een camping bij een vriendin met caravan. De jongste moest even plassen, het wc-gebouw was om de hoek. Kon niet missen. Maar als je geen camping gewend bent, dan lijken echt alle caravans op elkaar en het was een hele speurtocht om dochterlief weer terug te vinden.


In de caravanwinkel zaten mensen met een kopje koffie in de caravan om te kijken of dit hun nieuwe vakantiewoning kon worden. Ik hoorde ze tevreden zeggen dat de bank prima zat en het bed groot genoeg was. 


Vakantievoorpret in Heerhugowaard. Het kán gewoon.


Marieke Craamer