Molens en gemalen openen de deuren.
Molens en gemalen openen de deuren. (Foto: Harry Schuitemaker)

Nationale molen- en gemalendag 2023

Cultuur

REGIO - In het weekend van 13 en 14 mei vindt de Nationale Molen- en Gemalendag plaats. Tijdens dit weekend openen vijftien molens en gemalen die in het bezit zijn van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de deuren voor publiek. Iedereen kan gratis komen kijken en leren over de manieren hoe we al eeuwenlang droge voeten houden in Noord-Holland.

In Heerhugowaard kan je het molenerf van de Veenhuizermolen, Veenhuizerkade 3, bezoeken. De molen zelf is niet toegankelijk. Wil je toch graag een molen van binnen zien? Ga dan naar de Grebmolen, Molenweg 1 in Warmenhuizen of naar Molen LQ, Parallelweg 4 in Burgerbrug.

De Molen- en Gemalendag vindt jaarlijks plaats in de maand mei. Deze dagen zijn bedoeld om het erfgoed jaarlijks in het zonnetje te zetten. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers leren over de waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog een rol spelen in het waterbeheer.

Voor meer informatie over de opening van alle molens en gemalen van het hoogheemraadschap, bezoek Molen- en Gemalendag 2023 | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.