Tijdens de naturalisatieceremonie reikte burgemeester Poorter aan twintig volwassenen en vier kinderen het Nederlandschap uit.
Tijdens de naturalisatieceremonie reikte burgemeester Poorter aan twintig volwassenen en vier kinderen het Nederlandschap uit. (Foto: AG Heeremans Photography)

Nieuwe Nederlanders officieel welkom geheten in Dijk en Waard

Nieuws

DIJK EN WAARD - Tijdens de naturalisatieceremonie, woensdagmiddag 10 mei in de raadzaal van het gemeentehuis in Heerhugowaard, heeft burgemeester Maarten Poorter van Dijk en Waard aan twintig volwassenen en vier kinderen het Nederlanderschap uitgereikt.

De genodigden tijdens deze feestelijke ceremonie kwamen oorspronkelijk uit Servië, Syrië, Brazilië, Maleisië, Costa Rica, Turkije, Marokko, Senegal, Eritrea, Rusland, Mexico, Italië en Hongarije. Dijk en Waard heeft een rijke multiculturele samenleving en huisvest maar liefst 122 nationaliteiten. “Het zou heel goed kunnen dat vandaag daar nóg een nationaliteit is bij gekomen”, aldus de burgemeester.

Laatste stap

De naturalisatieceremonie is de laatste stap in het proces om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. In de speech en het warme welkomstwoord van de burgemeester benadrukte hij dat vele aanwezigen een lange weg hebben afgelegd en dat het geen makkelijke beslissing moet zijn geweest om het vaderland achter te laten en ergens anders opnieuw te beginnen. “De een is hier voor zijn of haar grote liefde naartoe gekomen en heeft hier zijn thuis gevonden, de ander vanwege werk. Maar ook een grote groep mensen heeft hun vaderland moeten ontvluchten omdat het er niet veilig is en heeft hier noodgedwongen een nieuw bestaan moeten opbouwen. Vandaag is de dag van de naturalisatieceremonie en wordt iemand Nederlands staatsburger. Deze ceremonie moet verplicht worden bijgewoond, maar heeft geen streng karakter”, aldus de burgemeester.

Verklaring

Tijdens de ceremonie vertelde Poorter verder over de betekenis en de rechten en plichten van het Nederlanderschap en wordt er bij de grondrechten stilgestaan. Het officiële gedeelte van de ceremonie is het uitspreken en het afleggen van de verklaring van verbondenheid. Met deze verklaring wordt beloofd om de vrijheden en de rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. Van de verklaring zijn twee versies, één voor gelovigen en één voor niet-gelovigen. De verklaring van niet-gelovigen luidt als volgt: ‘Ik verklaar dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer. En beloof de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen’. 

Eén voor één werden de genodigden woensdagmiddag naar voren geroepen om de verklaring uit te spreken. Daarna werd het besluit van Nederlanderschap uitgereikt en mochten de aanwezigen zich officieel Nederlander noemen. Natuurlijk kregen de nieuwe Nederlanders allemaal een mooi boeket bloemen om het bijzondere moment te vieren en was er een fotomoment. Nu mogen de kersverse Dijk en Waarders hun nieuwe paspoort gaan aanvragen, stemmen, wonen en werken in Europa en hulp vragen bij Nederlandse ambassades in het buitenland.

Overigens wordt in Dijk en Waard maandelijks een ceremonie gehouden in plaats van jaarlijks. Het gezelschap is dan kleiner, waardoor de ceremonie persoonlijker aanvoelt. Dit wordt als over het algemeen zeer prettig ervaren door de genodigden. De burgemeester sloot de ceremonie af met de woorden: “Mijn land en gemeente is nu ook úw land en gemeente.’