Lammetjes werden vroeger geschonken aan de kerk.
Lammetjes werden vroeger geschonken aan de kerk. (Foto: Aangeleverd)

Lammeren voor de kerk

Het is prachtig om de lammeren in het voorjaar te zien ronddartelen. Jaren terug vonden wij het spannend als de kerk-lammerentijd aanbrak. In veel parochies werd aan veeboeren gevraagd een lammetje te schenken aan de kerk. Deze werd dan met een flinke stip met oranje loodmenieverf op de rug onderscheiden van de andere lammeren.


De dieren werden opgehaald bij de boeren. Wij kinderen mochten helpen bij dit transport. Het leuke was zo’n lam te vangen uit een kudde schapen. Deze werd op de vrachtwagen geladen en samen met de andere lammeren elders op de weide gezet om uit te groeien tot schaap. 


Wanneer de schapen na een jaar volwassen waren, werden ze verkocht op de veemarkt en was de opbrengst voor de kerk. Het kerkbestuur organiseerde dit met de plaatselijke veehandelaren Jaap Does en Jaap Weel uit ' Kruis.


De boeren werden benaderd om een lam te schenken en de parochianen om een papieren lam te doneren. De laatste jaren komt er geen schaap meer over de dam bij het kerkeland. Sinds de invoering van de registratieplicht voor vee, kan dit niet meer. Nu leveren de schapen een bijdrage aan het korthouden van de gemeenteweide en grasstroken.

Baar geld is niet meer van deze tijd. De kerkbalans werd ingevoerd met een acceptgirokaart, maar die is inmiddels ook achterhaald en wordt niet meer geaccepteerd. Het digitale tijdperk is aangebroken en nu wordt er geruisloos geld overgemaakt. Weliswaar collectief, zonder persoonlijk contact. 


Systematisch kan je spreekwoordelijk zeggen: als één schaap over de dam is, volgt de rest.