Ook bij station Heerhugowaard is het een hele opluchting als je fiets er nog staat na een dag school of werk.
Ook bij station Heerhugowaard is het een hele opluchting als je fiets er nog staat na een dag school of werk. (Foto: Dijk en Waard Centraal)

Fietsendiefstal bij station aangepakt

DIJK EN WAARD - Fietsendiefstal is een groeiend maatschappelijk en landelijk probleem. Steeds vaker hebben dieven het gemunt op elektrische fietsen. Fietsendiefstal komt helaas ook voor in fietsenstallingen van stations. NS en ProRail werken samen met gemeente Dijk en Waard en de politie aan het bestrijden van fietsendiefstal rondom station Heehugowaard. 

Op 14 maart heeft wethouder Nils Langedijk de raad toegezegd hen te informeren over de uitkomsten van de bestuurlijke en ambtelijke gesprekken met NS/ProRail over eventuele extra mogelijkheden rondom de beveiliging van de fietsenstalling bij Station Heerhugowaard. In 2022 werden in Dijk en Waard in totaal 347 fietsendiefstallen geregistreerd bij de politie. Hiervan werden er 78 gepleegd bij het station.

Hotspot-aanpak

De inzet van boa’s rondom het station is sinds vorige maand geïntensiveerd, vooral op momenten waarop de meeste diefstallen plaatsvinden. De boa’s maken actief contact met mensen om hen alert te maken en te laten zien dat er toezicht is. Dit doen ze in samenwerking en afstemming met en in aanvulling op de inzet van de politie. Dit is onderdeel van de zogenoemde ‘Hotspot-aanpak’, waarbij gewerkt wordt op basis van informatie. Ook worden informatieborden geplaatst bij de fietsenstallingen met de mededeling dat fietsen goed op slot en vast moeten worden gezet. Hiermee worden mensen tevens gestimuleerd om aangifte te doen bij diefstal, wat geen vanzelfsprekendheid is. Extra aangiftes helpen bij het voorkomen van diefstallen in de toekomst.  

Fietsenstalling station

Het station heeft 326 plekken in de selfservice fietsenstalling en bewaking vindt plaats via cameratoezicht. Pas bij 1.500 fietsen of een forse financiële bijdrage vanuit de gemeente gaat NS/ProRail over op een bewaakte fietsenstalling met beheerder. Omdat de gemeente nu extra boa's inzet in de ‘hotspot-aanpak’ en informatieborden plaatst, zijn deze investeringen nu niet nodig. Hiernaast zijn er nog 1.796 onbewaakte plekken om fietsen te stallen bij het station in Heerhugowaard. 

Vervolg

Station Heerhugowaard wordt eind dit jaar op enkele punten aangepast door ProRail, omdat het derde spoor verdwijnt. De huidige onbewaakte fietsenstallingen worden heringericht en zo mogelijk uitgebreid, waardoor er een overzichtelijke situatie ontstaat, ook rond de ingang tot de bewaakte NS fietsenstalling. Door meer zicht op de fietsenstallingen te creëren, wordt het stelen van fietsen minder makkelijk gemaakt.


In de toekomst wordt de OV knoop (het station) geheel gemoderniseerd. NS, ProRail, Provincie Noord-Holland en de gemeente zijn in gesprek over het aantal benodigde fietsparkeerplekken en hoe deze te stallen.