Therese Uyterlinde is interieurstyliste en feng-shui expert met een winkel in hartje Haarlem.
Therese Uyterlinde is interieurstyliste en feng-shui expert met een winkel in hartje Haarlem. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Rust in je huis, rust in je hoofd. Wat betekent feng shui nou écht?

Rust in je huis, rust in je hoofd. Het is een bekende quote in de interieurwereld, maar waar staat feng shui nou écht voor? Het heeft in elk geval niks te maken met minimalisme, ‘zen’ en de Scandinavische woonstijl, vertelt feng shui-expert Therese Uyterlinde. “Feng shui is praktisch. Als jij niet lekker in je vel zit, zie je dit terug in je huis. Ik laat je stilstaan bij de vraag: welk gevoel heb ik in deze ruimte en met welke aanpassingen kan ik de sfeer verbeteren?”

Door Rosalie Buding

De metafysicastudie feng shui (spreek uit als fong-sjwee) komt oorspronkelijk uit China en is meer dan 3000 jaar oud. Bij deze filosofie staat centraal dat je geluk én gevoel beïnvloed worden door je omgeving. Overal zijn energiestromen; ook in de ruimtes van je huis. Die kun je positief beïnvloeden, zodat die ene kamer waar je liever niet komt met een paar aanpassingen een stúk fijner aanvoelt. Therese Uyterlinde is interieurstyliste en feng-shui expert met een winkel in hartje Haarlem, genaamd Circle of Home. Ze is afgestudeerd als professional binnen deze Chinese filosofie en haalt ontzettend veel plezier uit haar werk. 

Knelpunten ontdekken

Een feng shui-ingerichte ruimte voelt gelijk goed aan. Therese: “Elk huis heeft blinde vlekken. Het voelt vertrouwd, maar toch zit er iets niet goed. Je komt niet tot rust in de slaapkamer, kunt in de keuken niet lekker koken of er ligt rommel waar je je geen raad mee weet. Dit zorgt voor irritatie en frustratie.” Je huis zegt dus veel over je. “Als jij niet lekker in je vel zit, zie je dit hier terug. Door hier volgens de feng shui-methode naar te kijken, krijg je bewustzijn waar de knelpunten zitten én hoe je dit kunt veranderen.” Feng shui heeft volgens de professional een vooroordeel dat het zweverig is, maar het is juist lekker praktisch. Het gaat vooral om balans, vertelt ze. Feng shui heeft ook niks met ‘zen’ en minimalisme te maken. “Je kunt het toepassen op élke woonstijl. Het overstijgt namelijk trends.” 

'Elk huis heeft blinde vlekken'

Als Therese een klant bezoekt, omschrijft ze het als dat ze iemands binnenwereld instapt. “Ik help diegene stilstaan bij de vraag: welk gevoel heb ik in deze ruimte? Daar krijg ik verschillende antwoorden op. ‘We zitten hier nooit’ of ‘Het is te rommelig’. Dan vraag ik: 'Wat doet rommel dan met jou?' We worden de hele dag onbewust beïnvloed. Door materialen, geuren en kleuren. Als je daarvan bewust bent, kun je er wat aan doen. Met feng shui style je jouw huis vanuit behoeftes. Stel je hebt een strakke hoge keuken, gemaakt van wit glanzend materiaal zonder handgrepen. Welk gevoel krijg je daarbij? Sta je in de keuken of zit je voor je gevoel bij de tandarts?” Feng shui werkt met vijf elementen: hout (geboorte), vuur (bloei), aarde (oogsten), metaal (ouderdom) en water/verstilling (naar binnen keren). Je kunt het vergelijken met de vier seizoenen. 

Weinig prikkels

“In het voorjaar is er de geboorte, in de herfst laten de bladeren los en laat je ook los wat jou niet meer dient. In de winter kom je tot stilstand. Het gaat erom dat de elementen in balans zijn.” Therese geeft een paar tips om je huis prettiger in te richten. “De slaapkamer behoort tot het element metaal en staat voor naar binnen keren. Daar moet je zo weinig mogelijk prikkels hebben. De gang hoort bij het element water. Dit is al sinds de oude tijd een vervoersmiddel. Als hier te veel obstakels staan, stroomt het niet. Spullen horen bij het element aarde. Samen met water krijg je modder, het loopt vast.” 

Voorjaarsenergie

De woonkamer staat voor voorjaarsenergie. "Familie, wortels, samenzijn. Daar mag het echt leven." De grootte van je huis maakt niet uit. Haar tip: splits ruimtes van elkaar af. "We zijn erbij gebaat om dingen van elkaar te scheiden; net als in de natuur. Het komt ook voor dat iemand moeite heeft om een oud familiestuk los te laten. Ik vraag dan: 'In hoeverre kun je echt jouw eigen leven leiden?' Ik analyseer zó veel bij mensen thuis. Het is eigenlijk een stukje psychotherapie!” Om blokkades op te lossen geeft Therese advies voor kleur en materiaalgebruik. Maar haar adviezen hebben niet alleen met interieur te maken. "Soms zeg ik tegen een klant: ‘Als je vastloopt, zorg dan dat die energie weer gaat stromen. Volg een leuke cursus, of ga weer op reis.' Feng shui is veel krachtiger dan alleen interieuradvies. Als je dit aan mensen vertelt, gaat er een wereld voor ze open. Jouw huis is de ingang naar meer balans in je leven.”

'Je huis is een prachtige tempel, waar je vrij moet kunnen zijn.'
Beeld: vincentdevriesfoto.nl