Dronefoto van het gebied dat de verbindende groene long van Dijk en Waard moet worden: het Kanaalpark.
Dronefoto van het gebied dat de verbindende groene long van Dijk en Waard moet worden: het Kanaalpark. (Foto: Gemeente Dijk en Waard)

Gemeente Dijk en Waard zet vol in op Kanaalpark, een uniek verbindend landschapspark

Nieuws

DIJK EN WAARD - De gemeente Dijk en Waard heeft grootse ambities. Eén daarvan is om in het hart van de gemeente een uniek landschapspark te realiseren: Kanaalpark Dijk en Waard. Het gebied waar ‘Dijk’ en ‘Waard’ samenkomen, grofweg tussen het Oosterdel en het Stationsgebied, wordt vol ingezet op verbinden, vergroenen en versterken. ‘We willen ademruimte voor de stad creëren.”

‘Ademruimte voor de stad’

“Het is een bijzonder gebied met een rijke historie”, vertelt wethouder Nils Langedijk. “Een park om natuur en historie te ontdekken, te sporten en cultuur te beleven, rust te vinden en mensen te ontmoeten. Als gemeente willen we de aantrekkingskracht van Kanaalpark aanzienlijk vergroten.” Langedijk stelde samen met de overige leden van het college van b&w dinsdag 9 mei het Programmaplan Kanaalpark vast. In dit plan staat omschreven hoe Kanaalpark Dijk en Waard kan doorgroeien naar een landschapspark van formaat. In het programmaplan staan meer dan 40 projecten die in de periode tot 2035 worden uitgevoerd. De gemeenteraad neemt hierover in juli een besluit.

Verbinden, vergroenen, versterken

Het Kanaalpark is een aaneengesloten park rondom het Kanaal Alkmaar Omval-Kolhorn, tussen de fietsbrug de Krul en de spoorbrug Bolbrug. Het gebied verbindt enerzijds het open landschap van Langedijk en anderzijds het openbaar vervoerknooppunt van Heerhugowaard. Langedijk: “De ambitie is om van dit gebied een landschapspark van formaat te maken. Dat doel willen we bereiken door te verbinden, te vergroenen en te versterken. Kanaalpark verbindt de belangrijke schakels in het bestaande natuurnetwerk van Dijk en Waard: het Geestmerambacht, de Groene Loper, het Park van Luna en het Oosterdel.” 

Cement tussen losse projecten

De gemeente wil wijken met elkaar en met Kanaalpark verbinden door bruggen te bouwen voor langzaam verkeer (voetgangers en fietsers) over het kanaal en over de provinciale weg N242. “Sommige plekken zijn nu nog slecht met elkaar verbonden. Zo is er bijvoorbeeld nog geen voetpad over de Broekerbrug. Dat gaan we nu aanpakken. Daarbij houden we ook rekening met grote (woningbouw)projecten die lopen, zoals Westpoort/De Scheg en de ontwikkelingen in het Stationsgebied. Die willen we hier gelijk in meenemen. Kanaalpark moet het cement worden tussen al die verschillende losse projecten.” 

Ontspanning, inspanning en verblijf

Het vergroenen staat voor meer biodiversiteit, om het leefgebied voor planten en dieren te vergroten, en voor een gezonde leefomgeving voor de inwoners. En de gemeente versterkt verschillende plekken voor meer natuurbeleving en maakt ze geschikt voor een breder palet aan activiteiten. Het park wordt een goed bereikbaar gebied in de stad waar inwoners naartoe gaan voor ontspanning, inspanning en verblijf. Zo moet de Westdijk autovrij worden, wordt de haven opgewaardeerd, komt er een jongerenontmoetingsplek en wordt de watersportboulevard nog steviger uitgewerkt. 

In totaal gaat het om concrete 40 projecten, waarvan zo’n 60 à 70 procent vóór 2030 voltooid moet zijn. Daarvoor is een investeringsbedrag begroot van ruim 25 miljoen euro. “Maar daar zitten ook de bruggen bij die je in 60 jaar afschrijft”, verduidelijkt Langedijk. “Tot 2030 gaat het om een totaal exploitatiebedrag van 6,5 miljoen.” Het Kanaalpark is in eerste instantie gericht op de eigen inwoners, maar zal volgens de wethouder ook mensen vanuit de regio aantrekken. 

Gebiedsvisie

De gemeenteraad heeft in september 2022 de Gebiedsvisie Grenzeloos Dijk en Waard-Kanaalpark vastgesteld. Tevens heeft de raad de opdracht gegeven om deze visie verder uit te werken tot een programmaplan. Langedijk: “De gebiedsvisie is tot stand gekomen in samenspraak met inwoners en vele andere partijen. Met hen is bepaald wat we met Kanaalpark willen en hoe we dat willen bereiken. Ook bij de verdere ontwikkeling zoeken we de samenwerking met organisaties, ondernemers, inwoners en andere overheden om samen het mooiste Kanaalpark te realiseren.”

Meer over het plan Kanaalpark vind je hier.