Merkwaardige Cantate in Kooger Kerk.
Merkwaardige Cantate in Kooger Kerk. (Foto: aangeleverd)

Merkwaardige cantate in Kooger Kerk

Nieuws

ZUID-SCHARWOUDE – In de Kooger Kerk is op zondagochtend 21 mei om 11.30 uur een merkwaardige Bachcantate te horen tijdens een oecumenische dienst. De toegang tot deze dienst is gratis.

Cantate 44, door Bach geschreven in 1725, heeft een merkwaardige tekst- en muziekverhouding. Bach maakte cantates waarbij de muziek altijd precies de (bijbelse) teksten volgde die hij van dichters kreeg aangeleverd. Was de tekst vrolijk, dan was dat terug te vinden in de muziek. Bij wrange akkoorden is er iets ernstigs aan de hand, en Bach wist die ernst op onnavolgbare wijze in de composities te verwerken. Bij Cantate 44 is dat echter niet het geval. De titel van de Cantate luidt: ‘Sie werden euch in den Bann tun’. (Zij zullen u in de ban doen). De tekst verhaalt over de profetie dat de discipelen van Jezus door een dal van lijden zullen gaan, en dat de dood hen te wachten staat. Dat wordt door Bach echter door de solisten bezongen op een merkwaardig vreugdevolle manier.

Als solisten werken mee Karin Dijkstra sopraan, David Cohen alt, Stephan Havelaar tenor, Coert van den Berg bas. Het grote Van Dam orgel wordt bespeeld door Ronald van der Veen en de Dienst wordt geleid door predikant Pieter van der Woel.