Maudy tekende op 19 april een tweejarig contract bij AZ.
Maudy tekende op 19 april een tweejarig contract bij AZ. (Foto: Ed van de Pol)

Voetbalzusjes uit Sint Pancras zijn hard op weg naar de top

Sport

SINT PANCRAS - Maudy (19) en Daphne (17) Stoop voetballen al van kinds af aan. Ze zijn fanatiek en trainen hard. Al snel mochten ze meetrainen bij VV Alkmaar waar ze inmiddels beiden voetballen. AZ heeft de rechten van VV Alkmaar overgenomen en Maudy heeft daar zelfs al een tweejarig contract verdiend. Hoever ze kunnen komen? “De echte top is nog wel ver weg maar als we hard trainen en veel leren…. Wie weet?!”

‘Plezier in het spelletje is het allerbelangrijkst’

Maudy en Daphne Stoop: twee nuchtere Langedijkse zusjes. De een (Daphne) zit in VWO 5 op het Willem Blaeu College en de ander (Maudy) zit in het eerste jaar van haar studie Fysiotherapie. Ze zitten er, bij hen thuis in Sint Pancras, rustig en ontspannen bij. Maar op het veld zijn ze bloedfanatiek.

“Dat moet wel” zegt Daphne. We spelen beiden als centrale verdediger. Maudy soms ook als verdedigende middenvelder. Op die posities kan je geen verslapping veroorloven omdat spitsen dat meteen afstraffen. Je moet de hele wedstrijd geconcentreerd blijven en er boven op blijven zitten”.

Moeder Florien is ook sportief betrokken

“We kunnen beiden zowel links als rechts achterin spelen, omdat we allebei tweebenig zijn” vult Maudy aan. “Maudy had iets meer natuurlijke aanleg voor tweebenigheid, Daphne heeft het zichzelf aangeleerd” roept moeder Florien vanuit de woonkamer. Florien is ook actief betrokken bij VV Alkmaar. Haar achtergrond als fysiotherapeut komt goed van pas tijdens de wedstrijden. Vader Frank is trouw supporter en komt altijd kijken.

VV Alkmaar

“VV Alkmaar is een echte familieclub, heel hecht. Maar ook beperkt qua financiële middelen” zegt Maudy. Daphne vult aan: “We spelen natuurlijk tegen Twente en Ajax wat echte topclubs zijn in het vrouwenvoetbal. Die hebben veel grotere budgetten en faciliteiten dan wij. Maar dit heeft ook voordelen. Het daagt ons uit om nog creatiever te zijn en nog fanatieker. Laatst wonnen we met 0 – 4 uit bij Twente. In het hol van de leeuw winnen als underdog… Dat is dan echt een teamprestatie en hebben dat dan ook uitbundig gevierd.”

Keihard trainen

Ondanks de mindere financiële middelen dan de topclubs, trainen de meiden keihard. “We trainen vijf a zes keer per week” zegt Maudy. “Fysieke training, krachttraining, uitloop- en hersteltraining en dan natuurlijk de ‘gewone’ trainingen. Het is zwaar en veel, maar nog steeds erg leuk om te doen.” “Je speelt zoals je traint” vult Maudy aan. En als je beter wilt worden, moet je gewoon goed en hard trainen. Het gaat niet vanzelf”.

Ze weten niet beter dan dat ze op voetbal zitten, beiden waren vier jaar dat ze zich bij Vrone melden. Bij de kabouters. Al snel vielen ze op en mochten met de jongens meedoen. “Dat was niet altijd een succes” lacht Florien. “Vaak onderschatten tegenstanders hen terwijl in de wedstrijd bleek dat ze tot de beteren behoorden. Dat deed wel vaak wat met het ego van jongetjes: eruit worden gespeeld door een meisje, haha”. Ook hebben ze lang aan atletiek gedaan. Hier hebben ze nu nog voordeel van, hun ‘athletic skills’ zijn uitstekend.

Vrouwenvoetbal is hot

“Gelukkig is de aandacht voor vrouwenvoetbal enorm gegroeid” constateert Maudy. “Vroeger waren er nauwelijks beelden op tv, nu wordt er elke week op ESPN wel een wedstrijd uitgezonden. Maar we zijn er nog lang niet, want meer aandacht betekent meer exposure, en dat betekent meer media inkomsten. Dus geld voor faciliteiten”.

Volgend jaar gaat er veel voor hen veranderen. Voetbalclub AZ heeft de rechten van VV Alkmaar overgenomen en gaat starten met een beloftenteam en een team in de Eredivisie. Naast de beloften en het eerste wordt de academie een voetbalschool en ze nemen ook de O15 en O17 over van vv Alkmaar. Het verwachtingspatroon is groot. “AZ heeft als profclub heel veel zaken al heel goed geregeld. Een betere gym, veel workshops over voeding, mindset, andere trainingsmethoden en veel meer aandacht voor persoon achter de voetballer door allerlei persoonlijkheidstesten. Ik ben echt superblij en trots dat ik een tweejarig contract heb mogen tekenen. Dit heeft mijn zaakwaarnemer voor me geregeld” zegt Maudy trots.


De voetbalzussen Daphne en Maudy zijn goed bezig! - (privé foto)

Maudy is een van de drie speelsters van haar huidige team die een contract heeft getekend bij AZ. Van de overige speelsters is nog niet bekend of die dat ook gaan doen. Daphnes hele team gaat wel door. Maar zij hebben nog geen contract. Dat krijgen ze pas als ze een vaste plaats bij de selectie hebben.

Maar er zijn nog meer veranderingen. “We gaan nu naar de club op de fiets. Alkmaar is vanuit Sint Pancras prima te doen. Straks trainen wij in Wijdewormer, de jeugd blijft wel in Alkmaar. Dan moet ik met het OV of met de auto. Ik ben al aan het sparen, haha”. En het is ook maar de vraag of het familiaire gevoel van VV Alkmaar blijft bij een Profclub waar het (nog) meer draait om prestatie. “AZ staat er wel om bekend om ook veel aandacht te besteden aan persoonlijke begeleiding” zegt Maudy. 

Scheidsrechters

Hun ervaring met scheidsrechters kan natuurlijk ook niet onbesproken blijven. “Jij hebt ons laatst gefloten toch? Toen viel je geblesseerd uit” zegt Daphne. En dat is waar. Uw verslaggever verstapte zich bij het uitpassen van een muurtje en het schoot in de kuit. Ondanks directe hulp van Florien mocht het niet meer baten en moest de wedstrijd worden gestaakt... “Vooral topclubs worden vaak bevoordeeld. Zo krijgen die toch vaker een vrije trap mee, in vergelijkbare situaties. Dat is echt wel eens frustrerend.” “Bij ons valt dat wel mee” nuanceert Daphne. “Als wij een mindere scheidsrechter hebben dan is dat vaak twee kanten op”, ze kijkt me even lachend aan. Haar punt is helder. Point taken.

(door Michaël van Leijen)