Meisjes zijn onderweg naar een bruiloft.
Meisjes zijn onderweg naar een bruiloft. (Foto: Aangeleverd)

Bach motet in Kooger Kerk

Cultuur

ZUID-SCHARWOUDE - In de Kooger Kerk is zondag 19 maart vanaf 11.30 uur een waardevol muziekstuk te beluisteren. Meestal is dat een cantate van Joh Seb. Bach, maar deze keer is het een motet, en wel van de hand van één van zijn begaafde zoons, namelijk Johan Christoph Friedrich Bach. 

Tien meisjes

Het motet is gebaseerd op de teksten van het bekende lied ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ en wordt uitgevoerd door het Bergens Cantatekoor onder leiding van Ellen Verburgt. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Ronald van der Veen op kistorgel en Irene van den Heuvel op cello. Het motet past in het kader van een oecumenische dienst onder leiding van ds. Marianne Vonkeman, opgegroeid in Noord-Scharwoude, die de motetteksten zal gebruiken als basis voor haar uitleg bij het Mattheus Evangelie waarin tien meisjes ’s avonds op weg zijn naar een bruiloft. 

In die tijd gingen bruiloften heel anders dan in onze tijd. De bruidegom ging de bruid ophalen, maar niemand wist wanneer hij zou komen. Als hij kwam dan moest de bruid hem volgen naar zijn huis en vierden ze een groot feest, dat vaak wel een week duurde. 

Flikkerende lichtjes

Alle meisjes hadden een olielamp mee om de weg te verlichten, want straatlantaarns waren er toen nog niet. En het was ook nog eens een feestelijk gezicht met die flikkerende lichtjes. Het was nog een flink eind lopen, en op een gegeven moment gingen ze wat rusten aan de kant van de weg. Bij het wakker worden moesten de olielampen worden bijgevuld. Helaas hadden vijf meisjes onvoldoende olie meegenomen en die kwamen dus in het duister te zitten. Hoe de geschiedenis afloopt is te horen in de kerk.