De burgemeester aan de lunchtafel, het gebeurt niet elke dag!
De burgemeester aan de lunchtafel, het gebeurt niet elke dag! (Foto: AGHeeremansPhotography)

Burgemeester eet een bammetje met Ben Wansink

OUDKARSPEL - 'De kamer extra gestofzuigd, de tafel op zijn mooist gedekt, keurige kleertjes aan. “Doe normaal!”, roept mijn vrouw, “de koning komt niet!” Ze heeft alweer gelijk, Maarten Poorter is gewoon onze burgemeester… Ik kam toch maar even mijn haar.

Door ben wansink

‘Burgemeester nodigt inwoners uit voor serie diners’. Deze kop stond half januari groot in de Alkmaarsche Courant. Leuk idee, dat wil ik ook! Ik draai het echter om en stuur een mailtje naar het bestuurssecretariaat met een uitnodigende tekst en wat prikkelde woorden: ‘Burgervader, kom eerst maar eens bij ons lunchen!’ Het duurt even, de man is druk, maar de burgermeester stemt in en zo komt hij voor een lunch bij ons thuis. Mijn vrouw vond dat ik haar eerst wel eens van te voren had mogen inlichten. Maar gelukkig doet ze mee en zo denkt Maarten natuurlijk dat wij een echt harmonieus Langedijks huwelijk hebben waar altijd gezamenlijk de beslissingen genomen worden! 

Ooit had Zeist, mijn geboorteplaats, burgemeester Aleid Pieter Korthals Altes, nou de naam zegt al genoeg. Woonde in een groot landhuis en bekeek mij, als jong journalistje van het plaatselijk krantje, van grote hoogte. Ik voelde me echt een soort jongste bediende. Maar terug naar Maarten, hoe is mijn burgemeester eigenlijk?

Sociaal welzijn boven economisch belang

Maarten Poorter blijkt gemakkelijk benaderbaar, staat open voor de medemens en een gesprek voeren gaat dus gemakkelijk. Al snel heb ik in de gaten dat hij burgemeester met hart en ziel wil zijn, dat belooft veel voor de toekomst. Voor hem waren Jan Hoekema, Leontien Kompier en Peter Rehwinkel waarnemende burgemeesters en het is duidelijk dat Dijk en Waard nu een blijvertje heeft. Hij is trots burgemeester te mogen zijn. Maarten Poorter interesseert zich in de mens en stelt bijvoorbeeld het sociaal welzijn boven het economisch belang. Natuurlijk heeft hij ook de benodigde contacten met ondernemers, maar hij bezoekt liever een zorginstelling. 

In ons gesprek geeft hij aan het belang van samenwerking en onderling begrip voorop te stellen en is bereid daar veel tijd in te steken. “Het is voor mij belangrijk dat ik onder de Dijk en Waarders kom, ze leer kennen en dat geldt natuurlijk ook andersom!” Maarten Poorter zal dus niet verstopt zitten achter zijn bureau in het gemeentehuis en dat spreekt mij erg aan. “Ik wil met elkaar een sterk Dijk en Waar-netwerk opbouwen met allerlei mensen, ieder met eigen talent en achtergrond die iets kunnen bijdragen aan de samenleving.” 

Er zijn grootse plannen in Dijk en Waard, zoals het Masterplan Stationsgebied Dijk en Waard. Hij geeft daarbij aan dat zeker niet de afzonderlijke dorpskernen vergeten zullen worden. De beloofde evaluatie van het opgaan van Sint Pancras in Dijk en Waard ziet hij met vertrouwen tegemoet. Zijn gezin zal over enkele maanden naar Broek op Langedijk verhuizen, nu reist hij nog heen en weer van en naar Amsterdam. Hij weet zeker dat zijn vrouw en kinderen snel zullen aarden en een gelukkige toekomst in ons dorp zullen hebben. Mijn vrouw schenkt nog een glaasje jus d'orange in, want verwennen doen we onze burgemeester... en dan belt de secretaresse. De burgemeester moet zich haasten, een volgende afspraak binnen een kwartier. 's Avonds nog een bijeenkomst en zo vliegen de dagen voor een burgemeester voorbij! Bij het afscheid belooft hij contact te houden, en daar hou ik hem aan!'