Een nog heel jonge Henny (links) en haar zusje Carla.
Een nog heel jonge Henny (links) en haar zusje Carla. (Foto: prive bezit)

'Hun vader was zo fout als wat'

Vervolg van voorpagina


De advocaat adviseert haar daarmee te wachten tot na de oorlog, omdat bij een scheiding, volgens de dan geldende NSB-regels, de kinderen aan de vader zouden worden toegewezen. "En dan zouden ze zeker een nationaal socialistische opvoeding krijgen en misschien wel naar een Hitlerjugend opvoedingskamp moeten. Ze kiest dus eieren voor haar geld. Wat niet wil zeggen dat ze zich alles maar liet zeggen hoor, het was een pittige tante die Loeki. Ze ruilt stiekem haar sieraden voor extra eten voor het eigen gezin. En mensen die op hongertocht zijn geeft ze voedsel in de bijkeuken van de burgemeesterswoning.

Allebei opgepakt

"Des te triester is het dat ook zij wordt opgepakt na de oorlog en daardoor jarenlang zonder haar dochters leeft. "Dirk had haar lidmaatschap al die jaren gewoon doorbetaald dus ook zij werd na de oorlog gezien als collaborateur en werd net als hij maandenlang gevangen gezet. Die meisjes komen na de bevrijding in mei 1945 op een dag uit school en treffen hun huis aan met een gebarricadeerde deur. Er wordt ze verteld dat hun ouders zijn gearresteerd en dat ze niet meer naar binnen mogen. Om het nog zieliger te maken moeten ze ook de kippen en het geitje achterlaten die ze hielden in hun achtertuin. Kun je je voorstellen hoe dat was voor de twee?"

Zusters Ursulinen in Bergen

Henny en Carla werden opgevangen bij de zusters Ursulinen in Bergen. Daar wonen ze nog steeds als er eindelijk bewijs wordt gevonden voor Loekies onschuld. 

"Maar toen had ze niks meer; geen huis, geen werk, geen geld. Ze kon op een zolderkamertje wonen bij een vriendin waar verder geen plek was voor haar meisjes. Ze haalt ze af en toe op, neemt ze mee naar een hotelletje in Bergen en daar wordt honderduit gepraat, gehuild en geknuffeld. Maar daarna moet ze haar dochters wel elke keer weer terugbrengen naar het internaat. Dat moet hartverscheurend zijn geweest, voor iedereen." 

Dirk krijgt na een lang proces negen jaar gevangenisstraf opgelegd, maar wordt na vijf jaar vrijgelaten omdat hij hartpatiënt was. Na zijn vrijlating trekt hij bij zijn minnares Hanna en haar moeder in. Vijf jaar na zijn vrijlating overlijdt hij. Loekie hertrouwt met Jan en overlijdt op 78-jarige leeftijd.

Over het boek van Harry Vogels, ‘Dossier Dirk’, waarin Carla Kessing-Stoutjesdijk uitgebreid haar verhaal doet over haar vader, lees je binnenkort een uitgebreid interview in deze krant. 

Beide boeken worden gepresenteerd op 16 april om 14.00 uur in De Binding. Toegang is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Afbeelding