Voor Tasar Isskreah is het winnen van de prijs een bevestiging dat ze gezien en gewaardeerd wordt in haar nieuwe vaderland.
Voor Tasar Isskreah is het winnen van de prijs een bevestiging dat ze gezien en gewaardeerd wordt in haar nieuwe vaderland. (Foto: Annemiek van der Togt)

Dijk en Waardse Tasar Isskreah wint Beste Nieuwkomer Spotlight Award

AMSTERDAM/ DIJK EN WAARD - Tasar Isskreah is een van de grote winnaars geworden van de tweede editie van de 'Beste Nieuwkomer Spotlight Awards'. De Dijk en Waardse van Syrische afkomst viel zaterdag 11 februari, tijdens de feestelijke uitreiking in de Melkweg in Amsterdam, in de prijzen in de categorie 'Stars'. 

door Patricia Smagge

Tasar droeg haar prijs op aan de slachtoffers van de aardbevingen

De awards staan symbool voor nieuwkomers die hier nog maar kort zijn, maar vol veerkracht, ambitie en talent Nederland nóg mooier maken. Tasar droeg haar prijs op aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. 

De Beste Nieuwkomer Spotlight Awards werden vorig jaar in het leven geroepen door Mehrnoesh Forouzandeh, die zelf ruim dertig jaar geleden vanuit Iran naar Nederland vluchtte en uiteindelijk in Zuid-Scharwoude terechtkwam. Ze weet dus als geen ander wat nieuwkomers meemaken. "Ondanks dat ik heftige dingen had meegemaakt, had ik fijne mensen om me heen die verder keken dan het stempel ‘vluchteling’. Zij zagen wie ik als persoon was, waardoor ik me welkom voelde. 

Zo’n start gun ik elke nieuwkomer. Met mijn initiatief wil ik een positief geluid laten horen door te laten zien hoeveel inspirerende nieuwkomers Nederland nóg mooier maken! Zij zijn meer dan alleen hun vluchtverhaal. Ze hebben een nieuw bestaan opgebouwd en verrijken stuk voor stuk onze samenleving." 

Mijlpaal

Mehrnoesh presenteerde de prijsuitreiking samen met tv-presentator Edson da Graça. Het werd een mooie middag waarbij alle genomineerden in de zes verschillende categorieën (Creatives, Founders, Food, Sports, Stars en Tech) in de spotlight werden gezet alvorens de namen van de winnaars - degene die per categorie de meeste online stemmen hadden gekregen - werden onthuld. Voor Tasar was het een grote verrassing dat ze won. 

"Het voelt als een mijlpaal. Dit is voor mij een vaste en solide stap in mijn nieuwe thuisland, die mij bevestigt: ik hoor bij deze samenleving. Ik begin hier te wortelen, me meer thuis te voelen en mijn netwerk wordt steeds groter en rijker. Tegen andere nieuwkomers wil ik zeggen: blijf positief, wacht niet af maar begin in elk geval met het leren van de taal. Er zijn taalcafés en veel vrijwilligers die je graag willen helpen de taal te leren. Dat kan vaak gewoon gratis of bijvoorbeeld online. Je moet nooit opgeven. Wees dankbaar; we zijn hier niet dakloos en we zijn veilig."

Waardering

Tasar wil verschillende werelden samenbrengen en doet dat onder meer als docent, mediator en tolk. In 2020 bracht zij een indrukwekkend boek uit over haar leven, Ook startte ze haar eigen start-up waarmee ze Syrische pannenkoeken verkoopt en schrijft ze een column in de Langedijker editie van Nieuwsblad Dijk en Waard. Ondanks alles wat ze in korte tijd bereikt heeft in haar nieuwe vaderland, benadrukt ze het belang van positieve aandacht voor nieuwkomers. 

"Zo'n prijs is heel belangrijk, want soms twijfel ik of ik wel voldoende bekwaam ben volgens de normen van de Nederlandse maatschappij. Ik zou graag 40 uur per week willen werken en mensen willen helpen, maar ik ben helaas nog niet helemaal financieel onafhankelijk en heb nog recht op een gedeeltelijke uitkering. Maar dat wil ik helemaal niet. 

Ik werk er elke dag hard aan en dat ik zo'n prijs win geeft aan dat dat wordt gezien en gewaardeerd."

Aardbevingen

De bijeenkomst in de Melkweg stond in het teken van de verschrikkelijke aardbevingen in Syrië en Turkije. Centraal stond de boodschap te doneren aan hulporganisaties die actief zijn in Syrië, omdat de hulp in dat land om politieke redenen traag op gang komt. Tasar droeg haar prijs op aan de mensen in Syrië. "Ik heb veel familie daar; mijn moeder, broers, een zus, nichten en neefjes. Mijn broer en moeder hebben schade aan hun huis, maar mijn neef en zijn vrouw zijn omgekomen toen een gebouw bovenop hen neerstortte. Elke Syriër in Nederland heeft nog familie daar, het raakt iedereen. Ik heb mijn moment op het podium aangegrepen om aandacht te vragen voor de mensen daar. Door de politieke situatie is er geen garantie dat het geld dat vanuit andere landen wordt gestuurd op de juiste plek terechtkomt, bij de mensen die het 't hardste nodig hebben. Daarom is crowdfunding een betere manier om mensen in Syrië te helpen. Ik ben zelf ook een crowdfunding gestart om drie families rechtstreeks te helpen. Want de hulp is heel hard nodig!"

Tijdens de prijsuitreiking werd ook geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving; een bedrag van 3.177 euro wordt gedoneerd aan Molham Team, een Syrische hulporganisatie.

Tasar toont trots de award die ze in ontvangst mocht nemen.