We gaan binnenkort weer naar de stembus.
We gaan binnenkort weer naar de stembus. (Foto: Archief writing4u)

Waarom moeten we stemmen voor de Waterschapsverkiezingen?

Politiek

REGIO - We hebben allemaal een oproep gekregen om te gaan stemmen voor de Provinciale Staten. Maar bij die oproep zat ook een stembiljet voor de Waterschapsverkiezingen. Wat is dat nu weer? In dit artikel kun je lezen wat Waterschappen zijn en waarom het nuttig is om ook voor deze verkiezingen jouw stem uit te brengen. 

Iedere dag gaan we van ons huis naar het werk en weer terug. We genieten van het weer en ergeren ons aan het verkeer. En realiseren ons niet dat dit allemaal onmogelijk zou zijn geweest als de Waterschappen er niet waren geweest. Een groot deel van Nederland woont onder de zeespiegel. De gemeente Zuidplas, bijvoorbeeld, ligt maar liefst 6,76 meter beneden NAP. De Waterschappen zorgen voor goed waterbeheer, waardoor wij niet alleen onze voeten droog houden, maar ook schoon water hebben. De Waterschapsverkiezingen worden wel eens de oudste democratische verkiezingen van Nederland genoemd. De zogeheten ‘Heemraden’ werden in de middeleeuwen al door de bevolking gekozen.

Poldermolen

Even kort een stukje geschiedenis. In het jaar 1255 stelde Graaf Willem II het Hoogheemraadschap van Rijnland in; dit was het eerste Waterschap van Nederland en deze instantie bestaat nog steeds. Na ruim 750 jaar nog altijd springlevend. Onder leiding van de Waterschappen werden polders drooggelegd en drooggehouden. De eerste poldermolen werd in 1407 in gebruik genomen. Met de komst van stoomgemalen, zo’n 250 jaar geleden, konden veel grotere polders worden leeggepompt. Voorbeelden hiervan zijn de stoomgemalen Leeghwater, Cruquius en Lijnden: deze maalden midden 19de eeuw in drie jaar tijd het Haarlemmermeer leeg.

Jouw stem bepaalt de waterhuishouding van Nederland

Natuurlijk zijn er ook wel eens overstromingen geweest, zoals de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Twee decennia vóór de stormvloed watersnoodramp in 1953 werd de afsluitdijk voltooid. Door de watersnoodramp is een compleet netwerk van dijkophogingen opgezet, samen met het afsluiten van zeearmen. Deze Deltawerken, in combinatie met de zorg voor de dijken en het regelen van schoon en genoeg (niet teveel, maar ook niet te weinig) drinkwater maar ook het afvalwater, maken de Waterschappen een onmisbaar onderdeel van bestuurlijk Nederland.

Verkiezingen

Vroeger bestond het bestuur van de Waterschappen voornamelijk uit vertegenwoordigers van organisaties. Door de jaren heen zijn de 21 Waterschappen steeds meer gepolitiseerd. Elk Waterschap wordt voorgezeten door een ‘Dijkgraaf’ of ‘Watergraaf’. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met een gemeenteraad, maar deze leden houden zich dus vooral bezig over allerlei waterperikelen. Iedere vier jaar zijn de verkiezingen voor de Waterschappen tegelijk met de Provinciale verkiezingen. Dit is tientallen jaren geleden zo bepaald, om het percentage uitgebrachte stemmen voor de Waterschapsverkiezingen te verhogen.

Partijen

Oudere en nieuwe partijen dingen ook op woensdag 15 maart om jouw stem. Ook zijn er partijen, die alleen meedoen aan de Waterschapsverkiezingen, zoals Water Natuurlijk, Ondernemend Water en AWP voor water, klimaat en natuur. Wanneer je gaat stemmen, bedenk dan dat je stem mede de Nederlandse toekomst bepaalt, waar het gaat om natuur, recreatie, veiligheid, gezondheid, landbouw en ruimtelijke ordening. En doe je het niet voor het milieu, bedenk dan dat je ieder jaar verplicht de waterschapsbelasting moet betalen. Dan is het toch aardig om te weten, dat jij de mensen die in een Waterschap zitten hebt gekozen.