Tijdens het bedrijfsbezoek bij Van Ooi Vermeerdering vertelt Tony van Ooi over de dagelijkse praktijk bij het ent-bedrijf.
Tijdens het bedrijfsbezoek bij Van Ooi Vermeerdering vertelt Tony van Ooi over de dagelijkse praktijk bij het ent-bedrijf. (Foto: Morvenna Goudkade)

Boomteeltstudenten gaan enten: 'Pleister ligt klaar'

BOSKOOP – Enten een uitstervend ambacht? Niet als het aan de Boskoopse boomteeltopleiding ligt! Docent Peet Stolwijk ging met zijn studenten op werkbezoek bij een ent-bedrijf en gaf de jongeren vervolgens een heuse masterclass ‘enten voor beginners’. Met een rol pleisters in de aanslag, dat wel.

Morvenna Goudkade 

Bij Van Ooi Vermeerdering in Boskoop staan Willem van Ooi en zoon Tony in de startblokken als de boomteeltstudenten arriveren. Het bedrijf, aan de Biezen in Boskoop, is een groot voorbeeld als het om enten gaat: het produceert zo’n 700.000 entplanten per jaar. Enten, een oeroud ambacht, klinkt een beetje als klompenmaken of mandenvlechten, maar het is uiterst actueel. “Zonder enten zou het boomkwekerij-aanbod flink verschralen”, zegt Tony van Ooi (31). Samen met jongere broer Nard (28) zit hij in de zaak bij vader Willem. 

'Enten is heel belangrijk, maar ook tijdstip, klimaat, kwaliteit en vakkennis moet kloppen'

Bij enten wordt een deel van een plant, de griffel, vastgemaakt aan een deel van een andere plant, de onderstam. Hiervoor moeten de stammen op een bepaalde manier aangesneden worden, waarbij de griffel aan de onderstam vastgebonden wordt. Belangrijkste reden voor enten is om betere en sterkere planten te kweken, het is een vorm van veredeling. Ook groeit de plant sneller na het enten. Bij Van Ooi Vermeerdering worden planten geënt in opdracht. Het bedrijf heeft een internationale klantenkring. 

'Ik kan nog niet enten, maar ik wil het wel leren'

“Enten is heel belangrijk, maar de rest moet ook kloppen”, vertelt Tony. “Het tijdstip waarop je ent moet geschikt zijn voor de plant, het klimaat in de kas speelt een grote rol, net als de kwaliteit van het materiaal en de vakkennis van degene die ent.”

Ambachtelijk enten is puur vakmanschap en nog steeds onmisbaar in de hedendaagse boomkwekerij. Maar de vakkennis en de techniek dreigt een beetje uit te sterven. Er is behoefte aan jonge mensen die het enten beheersen, als straks oudere medewerkers met pensioen gaan. Reden voor boomteeltdocent Peet Stolwijk om er aandacht aan te besteden in zijn lessen. Student Noah Colpa (22) luistert aandachtig naar het verhaal van Tony van Ooi. “Ik kan nu nog niet enten”, zegt de student. “Maar ik wil het wel leren.”

Hij wordt op zijn wenken bediend, want zijn docent heeft een verrassing in petto. Na het bedrijfsbezoek staat er een heuse masterclass ‘enten voor beginners’ op het programma. In het leslokaal op natuurtuin De Veenmol in Boskoop. 

De boomteeltdocent blijkt het enten zelf goed in de vingers te hebben. Voor de studenten is het een hele worsteling. Hun docent geeft tips en tricks en ziet toe op veilig werken. "De pleisters liggen klaar”, grapt Stolwijk, maar die zijn gelukkig niet nodig. Een paar studenten blijken al behendig met enten: Jaap en Willian (18) hebben de nodige ervaring. Jaap heeft die opgedaan op het familiebedrijf in Benthuizen, Boomkwekerij Leune, een vollegrondskwekerij waar duurzaam geteeld wordt. Willian uit Stolwijk heeft leren enten bij kwekerij en vermeerderingsbedrijf Van Klaveren in Hazerswoude-Dorp. 

Hun medestudenten proberen zo goed en zo kwaad als het gaat de stammetjes aan te snijden, om die vervolgens tegen elkaar te binden. In opperste concentratie, met gefronste wenkbrauwen, want het is best lastig. De tafels liggen inmiddels vol met snijdsel.

Na afloop van de workshop is de docent trots op zijn studenten. "Ze hebben heel goed hun best gedaan.”

Docent Peet Stolwijk geeft een heuse masterclass 'enten voor beginners', zijn studenten vinden het best lastig.
Docent Peet Stolwijk geeft een heuse masterclass 'enten voor beginners', zijn studenten vinden het best lastig.