Chloë Yacob (11) won een gouden medaille bij het NK dressuur, binnenkort gaat ze ook naar het NK springen: 'Bij springen denk ik: wow, ik vlieg'.
Chloë Yacob (11) won een gouden medaille bij het NK dressuur, binnenkort gaat ze ook naar het NK springen: 'Bij springen denk ik: wow, ik vlieg'. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Van paardrijden word ik heel blij en gelukkig'

BOSKOOP – Ze gaat van droom naar droom. De Boskoopse Chloë Yacob (11) werd onlangs Nederlands dressuurkampioene en staat volgende week zaterdag op het NK voor springruiters. Het paardrijden is alles voor haar, het maakt haar blij. Mensen worden ook blij van Chloë, want ze heeft al tienduizend volgers op Instagram.

Morvenna Goudkade 

Ze geldt als een heel groot talent. Chloë, pas 11 jaar, won op 25 februari een gouden medaille op het NK dressuur. De jeugdige amazone zit in groep 7 van de Boskoopse Immanuelschool. Hoe reageerden haar klasgenootjes op haar overwinning? “Heel leuk, iedereen ging me feliciteren. En toen kwam ook nog het hoofd van de school, de directrice, in de klas. Ze riep: wie is hier de kampioen?”

'Op mijn school kwam iedereen me feliciteren'

Chloë was drie toen ze begon met paardrijden, bij Manege Bentwoud, waar ze nog steeds rijdt. Niet zo gek als je bedenkt dat haar moeder Roxanne springruiter was en Chloë als baby al in de manege kwam. “Mijn moeder was altijd aan het paardrijden en toen mocht ik het ook een keer proberen", zegt de jonge Boskoopse. "En toen wilde ik het vaker doen.” Ze houdt niet meer op, ook in de jaren die volgen wil ze maar een ding: paardrijden. Ze rijdt veel wedstrijden en wordt steeds beter en nu doet ze dus mee aan Nederlandse kampioenschappen. Chloë is zeer gedreven. “Ik ben heel vaak op de manege. Ik doe alles zelf, opzadelen, afzadelen, mijn pony wassen. Ik wil alles zelf leren.”

Bij familie-uitjes blijft ze soms thuis, om naar de manege te kunnen. Maar niet altijd: “Als we lekker uit eten gaan, dan ga ik wel mee, hoor.” Ze traint heel veel, zes dagen per week. Dat begrijpt niet iedereen, maar dat maakt haar niet uit. “Als ik het leuk vind, ga ik trainen. Ik zat ook op dansles, streetdance, maar dat kon ik niet combineren, dus dansles heb ik opgegeven.”

'Bij de pony's zijn voelt voor mij als thuis'

Wat betekent het voor haar, het paardrijden? Chloë moet even nadenken: “Ik word heel blij. Bij de pony’s zijn voelt als thuis. Soms als ze in hun box liggen, ga ik erbij liggen. Dan ben ik heel gelukkig.” Ze heeft een eigen pony, Fly High, daarmee gaat ze 18 maart naar het NK springen. “Fly High is mijn maatje”, zegt Chloë. “Ik voel wel een beetje spanning. Bij het springen doen ook veel oudere kinderen mee. Ik ben de kleinste.” Dressuur is leuk, maar springen vindt ze nóg leuker. Wat voelt ze als dat doet? “Als we springen, als ik in de lucht ben, dan denk ik: wow, ik vlieg heel hoog! Dat is een heel fijn gevoel.”

Ze is nog piepjong, maar Chloë is ook al een beetje influencer, zo blijkt. Op haar Instagram-account heeft ze tienduizend volgers en paardenmerken hebben haar ontdekt. “Ik heb af en toe fotoshoots en ik krijg van hen kleding en paadenspullen." Ze wordt regelmatig herkend, zegt de elfjarige. “Dan zeggen kinderen: hee, ik ken jou, en dan willen ze met me spelen, of naar mijn pony toe.” De foto's op Instagram worden door haar moeder gepost, maar ze heeft ook een account op TikTok en dat houdt ze zelf bij. Heeft ze daar ook zoveel volgers? “Ik heb er elfhonderd. Ik plaats veel filmpjes van mijn pony, eigenlijk van alle pony’s. Ik krijg veel leuke reacties.”

Wat wil ze bereiken met het paardrijden. Heeft ze een doel, een droom?

"Ja”, zegt Chloë meteen. "Mijn eerste droom was om kampioen dressuur te worden, dat is gelukt. Nu is mijn volgende droom kampioen springen. En uiteindelijk wil ik Olympisch kampioen worden. Ik ga van droom naar droom.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 419

Chloë Yacob (11) won een gouden medaille bij het NK dressuur, binnenkort gaat ze ook naar het NK springen: 'Bij springen denk ik: wow, ik vlieg'.