Kledingbank Groene Hart opent op donderdag 9 maart de deuren van haar nieuwe vestiging in Alphen.
Kledingbank Groene Hart opent op donderdag 9 maart de deuren van haar nieuwe vestiging in Alphen. (Foto: Marieke Roggeveen)

Kledingwinkel Groene Hart opent nieuwe vestiging in de Aarhof

ALPHEN – Kledingbank Groene Hart opent op donderdag 9 maart de deuren van haar nieuwe vestiging in Alphen aan den Rijn. Rond 16.30 uur verrichten wethouder Anouk Noordermeer en beleidsmedewerker Steven van Rijn de officiële opening. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart is het Open Dag en zijn alle andere geïnteresseerden van 11.00 tot 15.00 uur welkom om een kijkje te nemen in het pand aan de buitenzijde van de Aarhof, vlakbij de Hema.

Marieke Roggeveen

In de afgelopen twee maanden hebben de vrijwilligers hard gewerkt om de voormalige speelgoedzaak van Bart Smit om te toveren tot een modewinkel met kleding voor dames, heren en kinderen. In de laatste twee weken zijn ze vooral bezig geweest met de inrichting van de winkel. Met gepaste trots geeft voorzitter Richard Brand een rondleiding. Hij wijst naar de fris beschilderde wanden en deuren en naar de nieuwe stellingen, kratten en ledverlichting. Het achterste gedeelte van het pand is verdeeld in verschillende ruimtes, voor onder meer magazijn, kantoor en keuken. Richard: “De vloerbedekking hebben we overgenomen en waar nodig opnieuw gelegd en/of verlegd. Alles zo duurzaam mogelijk en volgens de veiligheidsvoorschriften van de Arbo. Er is echt heel veel werk verricht door onze vrijwilligers.”

Unieke actie

Richard pakt één van de tassen op die enkele vrijwilligers hebben gemaakt van oude spijkerbroeken. “Er is nog geld nodig voor de verdere opbouw en inrichting van de winkel, daarom hebben we een unieke actie bedacht voor nieuwe sponsoren: iedereen die ons sponsort voor een bedrag van minimaal 25 euro kan zich in laten schrijven voor zo’n unieke tas.”

Heel blij

Kledingbank Groene Hart is begonnen in 2019 en helpt gezinnen met een minimuminkomen uit Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braasem door het aanbieden van gratis kleding. Mensen met een kleine beurs kunnen twee keer per jaar op afspraak een kledingoutfit komen uitzoeken. 

'Verdubbeling van het aantal klanten verwacht' - Richard Brand

"Onze visie is dat ‘er leuk uitzien’ bijdraagt aan het zelfvertrouwen dat nodig is op de weg naar een betere leefsituatie”, licht Richard de visie van de Kledingbank toe, “in 2019 begonnen wij met 400 klanten, dat zijn er nu bijna 1.600. Met het gegeven dat er in ‘ons’ gebied 6.500 energietoeslagen zijn toegekend, verdubbelt dit aantal naar verwachting in de komende tijd minimaal. Reken maar uit: 6.500 gezinnen keer twee of drie personen… Daarom zijn we heel blij met deze grotere locatie: we zijn van 150 m² naar 350 m² gegaan. We kunnen nu veel meer kleding aanbieden, ook in meer maten, en dit overzichtelijker uitstallen.”

Door blijven groeien

"De huidige uitgifteruimte aan de Hoflaan blijft in gebruik als opslagruimte", vertelt Richard, "maar dan vooral voor de inname en sortering van de grote hoeveelheid binnenkomende kleding. Zo kunnen we door blijven groeien en ondertussen blijven zoeken naar een definitieve locatie. Binnen enkele jaren gaat het pand aan de Aarhof tegen de vlakte voor de grootscheepse renovatie van het winkelcentrum, en zullen wij opnieuw moeten verhuizen. Bij de inrichting van het pand aan de Aarhof hebben we hier al rekening mee gehouden: zo kunnen de nieuwe stellingen en de verlichting straks heel gemakkelijk meeverhuizen. We zijn echt heel blij met ons nieuwe onderkomen, maar zodra de winkel officieel is geopend, gaan wij, samen met de gemeente, weer verder op zoek naar een definitieve locatie."

Meer informatie

Voor meer informatie kun je de website raadplegen. www.kledingbank-groenehart.nl.