Er komt nog meer kunst van Oekraïne naar Theater Castellum.
Er komt nog meer kunst van Oekraïne naar Theater Castellum. (Foto: Aangeleverd Castellum)

Dansen als(of) je leven ervan afhangt

ALPHEN - Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en miljoenen mensen op de vlucht sloegen. In moordend tempo dreigt een complete cultuur te worden weggevaagd. Gelukkig vond een aantal Oekraïense dansers een veilig heenkomen in het oude Conservatorium in Den Haag en verenigden zij zich als ‘The United Ukrainian Ballet’ onder artistieke leiding van Igone de Jongh.

Vanuit hier vechten zij samen terug met schoonheid, discipline, liefde, muziek en natuurlijk... dans. Op vrijdag 10 maart geven zij hun antwoord op het geweld in hun thuisland in ‘Dancing in Defiance’, met werk van de meest toonaangevende choreografen van dit moment.

Carmina Burana - Nationale Opera en Ballet van Oekraïne, Odessa
Het klinkt onvoorstelbaar, maar er komt nog meer kunst van Oekraïne naar Theater Castellum. Het is choreograaf en regisseur Gerard Mosterd in oorlogstijd gelukt om zijn versie van Carl Orffs beroemde Carmina Burana uit Odessa naar Nederland te halen. Op tweede paasdag brengen 140 musici, dansers en zangers van het ‘Nationale Opera en Ballet van Oekraïne’ een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering. Dit grandioze muziekspektakel met schitterende projecties is in slechts zeven steden te zien, waaronder Alphen op maandag 10 april.

De Carmina Burana is van origine een grootse, totalitaire muziekcompositie met allemaal verwijzingen naar Griekse mythologie, Romeinse liefdesgedichten en middeleeuwse liederen. “De tekst van het meest beroemde lied uit de Carmina Burana, ‘O Fortuna’, over dat lot en geluk niet beïnvloedbaar zijn, is denk ik toepasselijker dan ooit”, alsdus Mosterd. “Het is mijn ode aan Odessa, een samensmelting van zo veel culturen en geschiedenissen.”

Tickets

Beide voorstellingen hebben een aanvangstijd van 20:15 uur. Kaarten zijn te koop via www.theatercastellum.nl.