Stichting WerkVinden uit Alphen zet buddy’s in om mensen te ondersteunen die moeite hebben om een nieuwe uitdaging te vinden.
Stichting WerkVinden uit Alphen zet buddy’s in om mensen te ondersteunen die moeite hebben om een nieuwe uitdaging te vinden. (Foto: Aangeleverd WerkVinden)

Clary Pijnappel is buddy bij WerkVinden: 'Wij geven een hengel, maar geen vis'

ALPHEN - Stichting WerkVinden uit Alphen zet buddy’s in om mensen te ondersteunen die moeite hebben om een nieuwe uitdaging te vinden. Die hebben stuk voor stuk ervaring en inzicht hoe dat kan. Zij beschikken over een ruim netwerk van specialisten waar ze een beroep op kunnen doen, zo stelt de stichting.

Iemand die hulp van een buddy wil, neemt zelf het initiatief en bespreekt de verwachtingen. Wat is het doel en wat wil men bereiken? Anders dan bij andere instanties is er bij WerkVinden minder sprake van dwang of druk. Kandidaten blijven blijft zelf verantwoordelijk voor de gang van zaken en bepalen in overleg het eindresultaat. Een intake gesprek zet alles op een rijtje en laat zien in welke specifieke fase of situatie de kandidaat zit.

Clary Pijnappel is WerkVinden buddy en enthousiast over deze werkwijze. Vooral omdat het doelgericht naar resultaat leidt. Iemand weer in volle overtuiging op de rit helpen naar een nieuwe realistische (werk)situatie.

Contact leggen

“Vooral het eerste contact leggen is altijd spannend en interessant. Meestal is snel duidelijk wat voor een persoon je tegenover je hebt en of er een click is. Daar moet natuurlijk wel sprake van zijn, want anders haal je nooit de gewenste verwachting. Voelt de buddy weerstand, dan bespreken we dat met de buddy collega’s. Misschien is een ander type buddy werkzamer. Dan kiest WerkVinden voor iemand anders. Dat is het onderscheidende in deze aanpak. Je hoeft niet aan de gang te gaan met een buddy met wie je geen match hebt,” zegt Clary en maakt dat praktijk duidelijk.

'Ik zet de mens centraal en zoek samen naar wat mogelijk is'

Geduld

“Je moet geduld hebben en niet verwachten dat je cliënt meteen actief is. Ik zet de mens centraal en zoek samen naar wat mogelijk is. Ik benoem wat kan èn wat niet. Mensen die denken dat we direct een baan voor ze hebben, moet ik teleurstellen. Maar we gaan direct aan de slag om iemands drijfveren te ontdekken. Of we bespreken het soms pijnlijke ontslag. Wat was de aanleiding en was die reëel? Of lag het ook aan de inzet en motivatie? Dan gaan we serieus aan de slag, want ik verwacht wèl dat de persoon ook echt verder wil komen. Dat vereist soms creativiteit. Misschien moet je de situatie eens van een andere kant bekijken. Helderheid krijgen over wat ze precies bedoelen. Het gewenste salaris lijkt soms niet belangrijk, maar vervolgens blijkt dat men toch niet solliciteert omdat het te laag is. Maar als je overtuigd bent van je eigen kwaliteiten en die serieus neemt, kun je onderhandelen om een financiële aanpassing af te dwingen. Vaak lukt dat.”

WerkVinden hanteert geen ‘bedrijfstargets’ zoals andere instanties wel moeten doen. Dat is prettig, omdat die onnodige druk op het proces verlammend en belemmerend werkt.

Clary: “Wij kennen die zakelijke stress veel minder. Natuurlijk gaat de werkzoekende zelf aan de slag, want hij of zij heeft vrijwillig het initiatief genomen. En natuurlijk willen we bij WerkVinden ook mooie resultaten boeken. Ik maakte het mee dat iemand die ik succesvol hielp na jaren me op straat herkende en me spontaan een knuffel gaf. Dat gaf me een onbeschrijfelijk blij gevoel. Daar doe je het uiteindelijk voor. Ik zeg wel eens: wij geven ze een hengel, maar ze moeten zelf gaan vissen!” 

Stichting WerkVinden Alphen is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden die moeite hebben om zelfstandig een nieuwe baan of uitdaging te vinden ondersteunt en de weg wijst naar een succesvol resultaat. Dat kan bijvoorbeeld door de inzet van buddy's, maar ook door het bijwonen van netwerk- en informatiebijeenkomsten of workshops.