Ghada, Siham en Joumana (vlnr) werken mee aan het maaltijdproject voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
Ghada, Siham en Joumana (vlnr) werken mee aan het maaltijdproject voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. (Foto: Morvenna Goudkade)

Maaltijd om mensen te helpen: 'Veel complimentjes'

BENTHUIZEN - Iets doen om de mensen te helpen! Dat was de wens van bezoekers van het Taalcafé in Benthuizen, na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. De deelnemers, waaronder Syrische vluchtelingen, bedachten een maaltijdproject om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Afgelopen week werd er gekookt voor het goede doel. Deze krant was erbij.

Morvenna Goudkade 

De maaltijd vrijdag is de tweede op rij. Ook woensdagavond zijn inwoners uit de regio komen eten in Dorpshuis De Tas in Benthuizen. Een oosters menu met drie gangen voor 20 euro, de opbrengst is voor de slachtoffers. “Er is veel belangstelling voor”, vertelt Jos Timmermans van Actief Rijnwoude, die het project ondersteunt. “Woensdag was het volledig uitverkocht met 70 gasten, nu komen er 35 gasten, ook helemaal prima.”

Topdrukte

In de keuken is het topdrukte. Daar staan Ghada (45) en Joumana (58) uit Syrië en Siham (37) uit Marokko. Ze hebben elkaar leren kennen in het Taalcafé, elke donderdag in De Tas, waar mensen elkaar ontmoeten om Nederlands te leren. “Nu zijn wij vriendinnen”, zegt Siham. Alle drie wilden ze graag meewerken aan de maaltijdavonden. Ghada toont een schaal met tabouleh salade. Joumana is bezig met groente voor de rijstschotel. Siham heeft verse munt klaargezet voor de Marokkaanse thee. 

Ondersteunend

Chefkok Dilman Osman (47) leidt alles in goede banen. Zelf afkomstig uit Koerdistan is ze al langer in Nederland, spreekt vloeiend Nederlands, maar bezoekt ook graag het Taalcafé. “Ik ben zelf ook ooit gevlucht, ik wil mensen ondersteunen.” De slachtoffers van de aardbevingen wil ze ook steunen en daarom staat ze in de keuken. Haar oom Sorkot Fattah loopt af en aan voor klusjes en ook zus Dilan (32) is aanwezig. “Ik help in de bediening, met drankjes, met afruimen, van alles”, zegt Dilan. “Ik vind het heel leuk om te doen.”

'We zijn hier voor het goede doel. Als je die tv-beelden ziet, helemaal treurig' - Herman

Intussen druppelen de gasten binnen. Ze krijgen een tafel aangewezen en nemen alvast een drankje. Herman en Bep van der Mark zijn er met Durk en Greet van der Molen. De echtparen uit Benthuizen zijn al heel lang bevriend. “Al zo’n 55 jaar”, vertellen de dames. Waarom zijn ze op de maaltijd afgekomen? “Voor het goede doel, om die mensen te helpen”, zegt Herman. 

“Als je die tv-beelden ziet, helemaal treurig.” Een stukje verderop zitten Hans Smit en Annemarie Eijkelenboom uit Alphen. Bij hen aan tafel ook Matthijs, broer van Annemarie, en Emrah uit Turkije. “Ik ben nu 18 maanden in Nederland”, vertelt Emrah (30). Hij heeft bij Hans en Annemarie gewoond, zij waren zijn gastgezin. Zelf heeft hij geen familie in het getroffen gebied, maar vrienden van hem wel. De oosterse maaltijd vindt hij een mooi initiatief. "We lazen het in de krant", vertelt Annemarie. “We zeiden meteen: daar moeten we naar toe.” De gevolgen van de aardbevingen duren voort, het is belangrijk om de aandacht te behouden, vindt ze.

Opening

Dan wordt de bel geluid. Tijd voor de opening. De vrijwilligers, waaronder Mieke en Daphne, Fabian, Corné en Ibrahim, staan in de startblokken. Marjanneke Gillissen, initiatiefneemster van het Taalcafé, houdt een praatje, ze is trots op ‘haar’ mensen.

'En we horen veel complimentjes over het lekkere eten'

Oom Sorkot leidt het menu in: linzensoep met humus en tahina, rijst met groente en gehaktballetjes - ‘lekker', roept iemand in de zaal -, pudding met sinaasappel en Marokkaanse thee met koekjes. Er is even stilte voor het gebed en dan kan de maaltijd beginnen. De gasten hebben er zin in, de vrijwilligers ook. "Mensen genieten hiervan”, zegt Marjanneke. "Het is een hele organisatie, maar het loopt als een trein. Het is fijn om iets te kunnen doen met elkaar. En we horen veel complimentjes over het lekkere eten.”