Gemeente bespreekt subsidieproces vrijwilligersorganisaties

Regio - Het is al een langer lopende bestuurlijke wens om het subsidieproces voor vrijwilligersorganisaties in het sociaal domein te verbeteren; om dit proces effectiever, efficiënter en transparanter te maken. Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit ook expliciet in het coalitieakkoord 2022-2026 vermeld.

De gemeente geeft subsidie aan diverse verenigingen en stichtingen. Nu is het nog zo dat deze subsidie elk jaar aangevraagd en verantwoord moet worden. We gaan dit vereenvoudigen zodat een subsidie voor meerdere jaren verstrekt kan worden met tussentijdse verantwoording.

Eén en ander begint bij de visie en missie met betrekking tot de vrijwillige inzet in de Alphense sociale samenleving. Met het onderhavige besluit stelt het college de notitie Met en voor elkaar in Alphen aan den Rijn vast; daarin staan deze visie en de missie beschreven. De visie is nader uitgewerkt in de concept "Subsidieregeling vrijwilligersinzet sociale basis gemeente Alphen aan den Rijn 2025”. Deze regeling geeft aan de maatschappelijke vrijwilligersorganisaties inhoudelijke en financiële handvatten voor het aanvragen van een eenjarige of meerjarige subsidie. De regeling geeft aan de gemeente nadere handvatten om de subsidie te beoordelen. Het college stelt met dit besluit de concept subsidieregeling open voor inspraak.