Braderie Nieuwkoop
Braderie Nieuwkoop (Foto: Rob Langerak)

Tompouces en oranje schnitts op Nieuwkoopse braderie

Nieuws

Nieuwkoop - Wie op woensdag voor Koningsdag vanaf de parkeerplaats naar het centrum toog, stuitte meteen op een kraam barstensvol oranjegebak bij voor bakkerswinkel De Kruijf. Daarnaast was er op de braderrie in Nieuwkoop nog veel meer te koop, te zien en ook te horen.

Uit de muziektent op het Regthuysplein klinken oer-Hollandse liederen, zoals ‘Tulpen uit Amsterdam’ en ‘Is je moeder niet thuis’, gezongen door de Vrienden van het Levenslied. “De leden komen uit de wijde omgeving” vertelt de heer Verlaan uit Zevenhoven. Zijn vrouw is lid van het koor en zingt dus uit volle borst mee. “Gelukkig kunnen ze nu weer optreden, want tijdens de coronaperiode werd er alleen contributie betaald en stonden er geen inkomsten tegenover. Nu zingen ze weer veel in bejaardenhuizen en voor de Zonnebloem. Op Koningsdag zingen ze in theater De Kaleidoskoop in aanloop naar de seniorenbingo.”

Draaiorgel

Hun vertolking van ‘Daar is de orgelman’ is hier erg toepasselijk, want tegenover de muziektent staat het draaiorgeltje Nieuwecoop van Harmen Manten. “Ik mag de pauzes opvullen” zegt hij. Spontaan begint hij over het 35-toetsenorgel te vertellen. “Niewecoop was rond het jaar 1700 de officiële naam van ons dorp. Daarom heb ik het orgel zo genoemd. Toen orgelbouwer Henk Veeninga hem had gemaakt, was hij nog naamloos. Die naam is er dus later opgeschilderd, net als het kerkje hier aan het plein. Ik heb alleen het onderstel gemaakt en draai alleen op verzoek. Het is puur hobby, dus ik hoef er gelukkig niet van te leven.” Hij voegt er als voorbeeld aan toe, dat hij in september met zijn orgel bij het plaatselijke theater staat om mensen naar binnen te lokken bij de fancy fair.

Bij de kraamjes op de braderie past een oudere dame een grappige pet met een dierenkop, waarvan je de oren rechtop kunt laten staan als je aan een koordje trekt. Een moeder en dochter scheppen dropjes voor hun man en vader. “Mam, deze moet je nemen. Die vindt hij lekker.”

Goed weer

De Mijdrechtse mevrouw Boere staat met haar dochter en kleinzoon uit Nieuwveen bij een kraam waar ze kleurrijke shirts verkopen. Het mannetje past een shirt van Barcelona, maar blijkt helemaal geen fan van die Spaanse voetbalclub. “Ik pas hem alleen voor de maat, want ik wil dat Roblox-shirt daar achteraan.” Roblox blijkt een online hit te zijn voor game-liefhebbers die elkaars gemaakte spellen kunnen spelen. “Ik mag altijd mee, want dan kan ik betalen” zegt mevrouw Boere lachend. “Zolang het nog kan, doe ik dat graag hoor! We zijn er in elk geval even lekker weg en het weer is beter dan verwacht.”

Voor de kunstwinkel staat kunstenaar Maarten Abraham uit Noorden met een schetsboek in zijn handen. Met potlood legt hij een groepje jongens vast die wat rondhangt bij de kraampjes. “Ik maak aquarellen en doe aan acryleren. Veelal natuur en dorpsgezichten.” 

Terwijl hij een van de figuren voor hem van een hoofd voorziet, vertelt hij het leuk te vinden om ‘poppetjes’ te tekenen, die hij later in zijn andere werk kan inpassen. “Allemaal mensen die ik wellicht later kan gebruiken” zegt hij als hij ook wat schetsen van het boeren landleven toont.

Tompoucen

Slenterend langs de Peruaanse armbandjes en een kraam waar een plastic tasje gevuld met bananen, appels, aardbeien, snoeptomaatjes en ander fruit voor zes euro als weekendrantsoen wordt verkocht, komen we weer langs de bakkerskraam. Daar liggen na anderhalf uur nog welgeteld één tompouce en één oranjetaartje in de kraam. “Ja het gaat hard hè, wij zijn er bijna doorheen” laat medewerkster Renske Buskermolen anderhalfuur voor het sluiten van de braderie weten. “Maar op Koningsdag zelf hebben we nieuwe voorraad.”