'Geen dag is hetzelfde, afhankelijk van wat een cliënt heeft meegemaakt.'
'Geen dag is hetzelfde, afhankelijk van wat een cliënt heeft meegemaakt.' (Foto: aangeleverd)

Werken bij 's Heeren Loo

Cees vierde dit jaar zijn 12,5-jarig jubileum bij ’s Heeren Loo in Julianadorp. En naar volle tevredenheid. Als begeleider van mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag op woonzorgpark Noorderhaven is hij helemaal op zijn plek.

“Het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt”

“Als tegelzetter werkte ik in de bouw. Maar ik wilde graag met mensen werken. Tijdens de voetbaltrainingen die ik gaf, merkte ik hoe leuk ik dat vond. Bij ’s Heeren Loo kon ik tegelijk werken en leren. 

De opleiding heeft me ook veel gebracht. Als tegelzetter was ik communicatief niet sterk. Nu moest ik communiceren met collega’s en ouders. Ik heb geleerd hoe je dingen duidelijk overbrengt. En misschien nog belangrijker: ik heb leren reflecteren op mijn eigen handelen. Ook privé. Ik ben rustiger geworden en kan dingen makkelijker loslaten. Achteraf is het de beste keuze die ooit heb gemaakt.


Contact maken is in al die 12,5 jaar is de basis gebleven. Sinds een aantal jaar werken we met de methode Triple-C. Die gaat uit van de behoefte van de cliënt en het opbouwen van de relatie. Vandaaruit kan een cliënt zich ontwikkelen. Het grootste verschil met vroeger is dat cliënten dagbesteding vanuit de woning krijgen. De woonbegeleiders gaan ook mee naar dagbesteding. Dat geeft rust en duidelijkheid. 

Ontwikkeling 

Geen dag is hetzelfde, afhankelijk van wat een cliënt heeft meegemaakt. Op sommige dagen kun je uren met ze aan de keukentafel zitten en heb je hele gezellige gesprekken. Op andere dagen heeft een cliënt het moeilijk en moet je hem veel aan de hand meenemen en het moment samen aangaan. Als een cliënt dan weer rustig wordt, haal ik daar de meeste energie uit. Je wilt gewoon dat hij gelukkig is.


Ik vind het leuk om samen met het team de puzzelstukjes te leggen van waar het gedrag vandaan komt, en hoe je het kunt voorkomen of ombuigen naar wenselijk gedrag. Bij een cliënt die veel agressie liet zien tijdens opstaan en aankleden, is dat bijvoorbeeld goed gelukt. We hebben met het team tot in de punten en komma’s alles van die activiteit opgeschreven. Door allemaal precies hetzelfde te doen, zorgden we voor voorspelbaarheid. Dat werkte. Het verzet hield op.

Ik blijf dit werk doen. ’s Heeren Loo past bij me, je kunt op meerdere plekken werken en je ontwikkelen. Toen ik na 5 jaar op een groep een andere uitdaging zocht, werd er meegedacht. Ik mocht op andere plekken meelopen. Nu heb ik een leerling onder mijn hoede. Het is fantastisch om kennis over te dragen aan mensen die enthousiast zijn voor het vak. Ik hoop dat ik mijn plezier en passie voor mijn werk op hen kan overbrengen.”


Heb je vragen? Of wil je ook werken bij 's Heeren Loo? Kom naar het open huis van 's Heeren Loo op het woonzorgpark Noorderhaven. Noteer de datum alvast in jouw agenda: zaterdag 24 maart van 13.00 tot 16.00 uur. Of neem een kijkje op www.sheerenloo.nl/werkenbij. Rechtstreeks contact opnemen met de recruiter kan natuurlijk ook, bel of mail Marly Aarts, 06 - 51 36 38 81, marly.aarts@sheerenloo.nl.