Thierry van der Weide.
Thierry van der Weide. (Foto: Els Broers)

Wat kun jij met het technische onderwijs in Waterland?

Column

In de regio Waterland hebben we een technisch onderwijsaanbod waar we best trots op mogen zijn. Omdat ik met enige regelmaat merk dat niet iedere ondernemer weet welk technisch onderwijs er in de regio aanwezig is, besteed ik daar graag eens aandacht aan.

Het techniek-onderwijs vinden we in Edam, Volendam en Purmerend. De Triade in Edam en SG Gerrit Rietveld in Purmerend bieden vooral technisch beroepsonderwijs aan en zijn daar echt goed in. De Triade richt zich iets meer op de bouwtechnische richtingen, SG Gerrit Rietveld besteedt ook meer aandacht aan andere technische takken van sport. Vele leerlingen uit de regio worden bij deze scholen klaargestoomd voor een mooie carrière in de verschillende werelden van techniek.

Samen met het Don Bosco in Volendam is Triade onlangs een technische havo gestart, waardoor ook leerlingen die havo volgen en de techniek ambiëren, in de regio terecht kunnen. Gelukkig biedt het regionale onderwijs daarmee voor nog meer leerlingen een aantrekkelijke leerweg. Voor meer informatie daarover zie de vorige editie van dit blad.

Bedrijfsleven

Triade en Gerrit Rietveld werken ook samen in het project ‘Sterk Techniek Onderwijs’ waarbij ze graag met het bedrijfsleven optrekken. Wil je daar meer over weten, google vooral eens! Verder vinden we op technisch gebied ook het Technasium bij SG Da Vinci in Purmerend. Het Technasium biedt technische uitdagingen voor kinderen van havo en vwo. Belangrijk aandachtspunt is dat het Technasium reële opdrachten van het bedrijfsleven nodig heeft voor de leerlingen. Dus heb je als ondernemer een leuk vraagstuk, neem vooral contact op.

Daarnaast bieden de MBO’s in Waterland technisch beroepsonderwijs aan. Het Regio College maar bijvoorbeeld ook Tetrix verzorgen verschillende technische opleidingen. Soms vind je die in Waterland, vaak ook erbuiten in bijvoorbeeld Hoorn, Zaandam of Heerhugowaard. Deze onderwijsvormen zijn ook steeds vaker publiek-privaat, doordat het bedrijfsleven intensief samenwerkt. Daar ligt een groot belang: zorgen dat de leerlingen vrij moeiteloos doorstromen richting de werkgevers en niet na het afronden van hun school eerst nog een jaar op cursus moeten.

Sectortafels

Die laatste ‘klacht’ hoorde ik vroeger vaker dan tegenwoordig. Dat betekent (hopelijk) dat het onderwijs steeds beter aansluit op de vraag van het bedrijfsleven. Met elkaar hebben we hier al veel energie in gestoken en doen we dat iedere week weer. Aan de Sectortafel Techniek bijvoorbeeld hebben bedrijfsleven en onderwijs samen zitting en bespreken ze de praktische vragen: hoe maken we het onderwijs beter? Hoe kunnen we de docenten beter informeren over wat er bij de werkgevers speelt? Wil je hier meer over weten, kijk dan even op www.sectortafels.nl. Er zijn regelmatig bijeenkomsten waar je heen kunt.

Ook organiseren we zes keer per jaar een bezoek van de docenten aan een regionale technische onderneming.

Wil je daar meer over weten? Of wil je liever een keer in gesprek over je kwesties? Mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.