Kees Turnhout van Port of Den Helder (een van de deelnemers aan de CIRCO Track), Ronald Bleeker en Mariëlle de Munnik.
Kees Turnhout van Port of Den Helder (een van de deelnemers aan de CIRCO Track), Ronald Bleeker en Mariëlle de Munnik. (Foto: Marco van Ammers)

Hoe maken we windenergie nog duurzamer?

Duurzaamheid

Windenergie zit in een stroomversnelling. De komende jaren komen er veel nieuwe windmolens bij. Tegelijkertijd worden de eerste windmolenparken ontmanteld, omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn. Wat moeten we doen met de – vaak moeilijk recyclebare - materialen die vrijkomen en hoe ontwerpen we nieuwe windmolens op een circulaire manier? In Noord-Holland kwamen bedrijven bijeen om in het opleidingsprogramma CIRCO Track aan een duurzame oplossing te werken om de energietransitie te versnellen door minder afval te verspillen.

Steeds meer bedrijven kiezen voor groene stroom om de CO2- voetafdruk te verkleinen en een oplossing te vinden voor de hoge energieprijzen. Deze groene energie wordt onder andere opgewekt door windmolens. Er is een steeds groter wordend aandeel energie uit wind. Tegelijkertijd naderen windmolens die jaren geleden gebouwd zijn hun end-of-life. Mariëlle de Munnik, Business Development Manager Duurzaam Ondernemen bij Rabobank: “De windturbine zelf is goed te recyclen, maar dat is voor de rotorbladen nog niet het geval. Uit onderzoek door TNO blijkt dat daardoor in Europa jaarlijks zo’n 4 miljoen ton composiet bladafval ontstaat. Daarom moeten we ervoor zorgen dat bestaande windmolens en rotorbladen niet op de afvalberg terecht komen. We willen de levensduur van bestaande windmolens met slimme oplossingen verlengen, de grondstoffen tot nieuwe producten verwerken en nieuwe windmolens op een circulaire manier ontwerpen. Zodat windenergie ook echt duurzame energie wordt.”

Nieuwe businesskansen

Hoe meer organisaties duurzaam ondernemen, hoe sneller de energietransitie zal verlopen. Coöperatief directeur Rabobank Ronald Bleeker: “De economische groei heeft, zo weten we inmiddels, ook een keerzijde. Bijvoorbeeld als we kijken naar het klimaat. Dat moet anders. Met onze missie ‘Growing a better world together’ omarmt Rabobank innovatie, groei en verduurzaming. Daarom investeren we in het samen bedenken van oplossingen waar de klant, de buurt en de wereld beter van worden.” De vraagstukken rondom windenergie zijn onderzocht door een zevental bedrijven die deelnamen aan de CIRCO Track Windmolens. Mariëlle: “In samenwerking met CIRCO, Impact Hub, Provincie Noord-Holland en Noorderwind zijn we onlangs deze CIRCO Track gestart. CIRCO Track is een driedaags programma dat bedrijven in beweging brengt om circulair te ondernemen. Met dit programma ontdekken deelnemers waar in hun keten waardeverlies zit, met welke circulaire designstrategie zij hier een oplossing voor kunnen vinden en welk circulair businessmodel hierbij past. Het vraagstuk rondom windenergie biedt een groot aantal economische kansen.”

“We zien dat deelnemers aan de CIRCO Tracks de samenwerking opzoeken en op die manier tot verrassend nieuwe inzichten en innovaties komen. De een kwam met een techniek om vezels uit het composieten turbineblad te winnen. Een ander bedacht een plan om de levensduur van windmolens te verlengen door het onderhoud anders aan te pakken. Een van de ondernemers kwam met het idee om data in te zetten, zodat mankementen sneller op te sporen zijn. En er is bedacht om materialen van ontmantelde windmolens in te zetten om bestaande windmolens te repareren en zo de levensduur te verlengen, aldus Mariëlle. “Samen kunnen we tot echt duurzame windenergie komen.”

Circulair ondernemen

“Ondernemers hebben een sleutelrol in de transitie naar een toekomstbestendige economie en een brede welvaart in Nederland”, geeft Mariëlle aan. Bedrijven die duurzaam en circulair ondernemen zijn bovendien innovatiever en veerkrachtiger. Verduurzamen loont en circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen. Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor het bedrijf en de klanten. Wij helpen ondernemers met het vinden van nieuwe kansen en hoe ze die kunnen benutten. Met de CIRCO Tracks brengen we ketenpartners bij elkaar die gezamenlijk werken aan een nieuw, circulair businessmodel. Die samenwerking leidt tot meer dan wat individueel haalbaar is. Dat is precies wat we nodig hebben om de transitie naar een circulaire economie te versnellen en tot een succes te maken!”