Lucien van Aalzum:  "Als bedrijf is het prachtig om iets terug te geven. Ik geloof daar heilig in en het is ontzettend leuk om dit verder te stimuleren."
Lucien van Aalzum: "Als bedrijf is het prachtig om iets terug te geven. Ik geloof daar heilig in en het is ontzettend leuk om dit verder te stimuleren." (Foto: Els Broers)

Lucien van Aalzum: “Er zijn nog voldoende kansen om de Waterlandse Uitdaging verder uit te breiden”

Nieuws

Lucien van Aalzum nam begin dit jaar het stokje over van Agnes Bak als manager van de Waterlandse Uitdaging. Geen onbekend gezicht daar, sterker nog, Lucien is al vanaf de start een vaste waarde bij de Uitdaging. Niet alleen binnen de matchgroep maar ook als ‘groot-matcher’ met zijn eigen bedrijf. Hij kan verder bouwen op het sterke netwerk dat Agnes in zeven jaar heeft opgebouwd, maar daarnaast ziet hij nog voldoende kansen om de Uitdaging verder uit te breiden. Zo vinden nog te weinig verenigingen naar zijn zin de weg naar het bedrijvennetwerk voor een match. Maar eerst is hij druk met de organisatie van de BeursVloer die, na het ter perse gaan van deze editie, op 25 mei plaatsvond bij handbalvereniging Kras in Volendam.

Lucien gaat er met 20 uur per week aardig wat tijd in stoppen, maar die ruimte heeft hij gecreëerd rondom zijn bedrijf Branding New. “Ik loop al een tijd rond met het idee dat ik er iets naast wilde doen”, vertelt hij. “Daarom heb ik toen ik hoorde dat Agnes ging stoppen direct contact gezocht.” Maatschappelijk betrokken ondernemen is voor Lucien vanzelfsprekend. Zo was hij al vanaf de start actief bij het BOP diner, de voorloper van de Waterlandse Uitdaging. “Je bedrijfsomgeving is een sterke stakeholder voor elke ondernemer”, licht hij toe. “Mensen kijken en verlangen steeds meer van de bedrijven in hun eigen omgeving. Als bedrijf is het prachtig om iets terug te geven. Ik geloof daar heilig in en het is ontzettend leuk om dit verder te stimuleren. En ook om te zien dat er zoveel ondernemers zijn die dat idee ook delen.”

Ervaren matchgroep

De Waterlandse Uitdaging, een initiatief van de Rabobank, gemeente Purmerend en Intermaris, brengt samenwerkingen - met gesloten portemonnee - tot stand tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties, door te bemiddelen tussen vraag en aanbod (matches) van onder andere materialen, kennis en kunde. Een matchgroep bestaande uit tien vaste krachten uit het bedrijfsleven komt regelmatig bijeen om met ingekomen vragen aan de slag te gaan. Daarnaast is er jaarlijks de BeursVloer waar bedrijven en instellingen elkaar ontmoeten met vraag en aanbod. Met zo’n duizend matches in het zevenjarig bestaan heeft de Waterlandse Uitdaging haar kracht wel bewezen. En niet alleen het aantal matches groeide flink, ook het netwerk van bedrijven.

waterlandse uitdaging, Purmerend, Beemster, maatschappelijk betrokken ondernemen
De ervaren matchgroep buigt zich over vraag en aanbod. (Foto: Els Broers)

Kansen voor groei

Lucien: “Dat netwerk staat als een huis. Dat zorgt ervoor dat we bijna alle vragen kunnen vervullen.” Juist daarom ziet hij genoeg kansen voor groei, met name in het aantal vragen. “Onder andere door uitbreiding in de regio”, geeft hij aan. “In Edam-Volendam en Waterland zijn we al zeer actief, maar daar zitten nog organisaties die niet zo goed weten wat wij te bieden hebben. Ook veel verenigingen, zoals sportclubs, weten ons nog niet te vinden. In beide willen we aan de weg timmeren. Dat is ook de reden dat we de BeursVloer rouleren zodat de Waterlandse Uitdaging in de hele regio langskomt. De laatste keer voor corona zaten we in Monnickendam en vorig jaar bij de Rabobank in Purmerend. En nu met Kras in Volendam hebben we weer een hele mooie host; een zeer professionele organisatie.”

Veel verenigingen, zoals sportclubs, weten ons nog niet te vinden, daar willen we aan de weg timmeren.

Nieuwe ideeën

Maar hij ziet meer vlakken waarop de Waterlandse Uitdaging nog winst kan behalen. “Zo zou ik ook graag ‘handjes’ willen kunnen leveren aan een organisatie. Zoals iets schilderen of een straatje aanleggen. Daarmee kom je ook veel zzp’ers tegemoet die graag maatschappelijk wat willen bijdragen maar, behalve de eigen handen, niet altijd middelen hebben om dat te doen.” Ook een ‘spullenbank’ staat op zijn lijstje. “Laatst kregen we van het Dijklander Ziekenhuis een hele rits kasten en stoelen etc. Dat moest allemaal snel weg. Maar daar zit een flinke logistieke uitdaging aan vast. Je hebt feitelijk een partner nodig die de spullen een poosje kan stallen dan. En wanneer je die hebt, opent dat weer mogelijkheden om ook dit uit te breiden.”

Vragen meer spreiden 

Daarnaast zoekt Lucien naar manieren om de vragen meer te spreiden over het hele jaar. “Het concentreert zich nu vooral erg op de Beursvloer. Wanneer instellingen weten dat die komt gaan ze nadenken over wat ze nodig hebben, en worden ze daarin heel creatief. Wij zien graag een meer continue stroom, die het hele jaar doorloopt. Voor bedrijven is dat ook veel fijner dan alle vragen in één keer te krijgen.” Kortom, ideeën genoeg, waarover de nieuwe manager zich na de hectiek van de BeursVloer gaat buigen, om ze te verwerken in een voorstel.

Betrokken mensen

Intussen zorgt de bevlogen vaste matchgroep ervoor dat alle vragen die tussentijds langskomen positief worden afgewikkeld. “Dat is een groep van heel ervaren mensen. Iedereen die er bij het begin in zat, zit er nog steeds, iedereen blijft. Het is een heel mooi team van betrokken mensen. Dat is fijn voor mij, en het geeft aan dat Agnes het heel goed heeft gedaan”, besluit Lucien.

www.waterlandseuitdaging.nl