Jeroen Koomen: "Wij hebben een miljoenenomzet, opgebouwd met eigen vermogen.”
Jeroen Koomen: "Wij hebben een miljoenenomzet, opgebouwd met eigen vermogen.”

Jeroen Koomen begon met ‘niets’ en heeft nu zonder vreemd vermogen met Huisdierenbazaar een miljoenenbedrijf opgebouwd

Autodidact creëert zijn eigen Dutch dream

Stap de Huisdierenbazaar in De Rijp binnen en het begrip ‘met dozen schuiven’ krijgt opeens een hele andere inhoud. Hier, in het bedrijf van Jeroen Koomen, heeft het geenszins de betekenis van werkverschaffing maar vormt het de basis van een miljoenenomzet. 

Twee keer per dag komt PostNL langs om de honderden dozen met dierenvoeding en accessoires voor huisdieren naar het distributiecentrum in Westzaan te brengen. Vandaar worden de orders niet alleen binnen Nederland weggebracht, maar ook naar Duitsland en België getransporteerd. Het verhaal van Koomen, Huisdierenbazaar en vooral de webshop Huisdierenbazaar.nl leest niet alleen als een American Dream in de polder, maar is old school ondernemen naar de Hollandse School. Het is het verhaal van ‘met dubbeltjes en kwartjes’ een onderneming opbouwen tot een krachtig instituut waarnaar wordt opgekeken dankzij de daadkracht en innovatiedrang.

Dat laatste, vernieuwing, is wat Koomen heel goed begreep vanaf de eerste stappen die hij in de zaak zette. We schrijven het jaar 2015 en Huisdierenbazaar is onder de naam Waterland Diervoeders gevestigd in een klein, sfeervol pand op het Jan Boonplein in hartje De Rijp. ,,Ik kom uit een familie met hart voor dieren. Waar thuis bij moeders met veel liefde boxers worden opgevoed, opgevangen en soms gefokt”, vertelt Koomen. ,,Vanuit die liefde voor honden en huisdieren in het algemeen begon mijn moeder Loes een eigen dierenwinkel. Het gekke is dat ze het rustiger aan wilde doen. Ze zat in het onderwijs, een dierenwinkel beginnen was voor haar een soort van hobby. Ik had op dat moment een ander pad gekozen, voor een opleiding in de financiële sector en een loopbaan in de assurantiën.”

Eigenzinnig

Maar dat eigenzinnige, dat had de Beemsterling toen ook al. ,,Een autodidact, zo noemde mijn baas mij. Omdat ik volgens hem niet alleen snel dingen eigen maakte, maar ook altijd op zoek was naar vernieuwing om klanten nog beter te bedienen.” Dat maatpak in de financiële sector, dat ging Koomen letterlijk en figuurlijk knellen. Hij zocht naar een manier waarop hij zijn creativiteit en dadendrang beter tot hun recht kon laten komen. En zo kwam het dat schrijver dezes ergens in 2015 de 39-jarige Koomen zag zitten en hij zich voorstelde als de zoon van. De scribent ging naar huis, maar Koomen bleef dag na dag doorwerken tot in de late uren, want hij had een idee: de dierenzaak digitaliseren. Hij ontwikkelde een webshop, ging met digitale aanbieders in gesprek en begon een bezorglijn. Oftewel: Huisdierenbazaar.nl was geboren.

Revolutionair concept

In die tijd was de combinatie van een dierenspeciaalzaak en een webshop, clicks and bricks, een relatief nieuw idee. Toch is Koomen zoals hijzelf zegt bewust ‘onder de radar’ gebleven, zelfs toen hij na een paar jaar verhuisde naar een groot bedrijfspand op het Rijper bedrijventerrein De Volger. ,,Omdat ik op een gezonde manier wilde groeien, met eigen opgebouwd vermogen”, vertelt de nu 47-jarige ondernemer. ,,Voor de lange termijn, zo was ik er toen al van overtuigd, biedt dat veel meer toekomstperspectief.”

Klant is koning

Koomen bracht het begrip de ‘klant is koning’, zoals hij dat eerder als werknemer had gedaan, ook als ondernemer naar een nieuw level: hij bracht alle dierbenodigdheden bij de mensen thuis ver voordat de supers dat deden. In de loop van de tijd perfectioneerde hij zijn bezorgsysteem. Waar hij eerst zelf bijvoorbeeld dagelijks een bestelbus vol dozen naar het postkantoor reed, komen de bezorgers nu zelf langs. Daarbij geldt: besteld voor half zes is de volgende dag bezorgd.

Uit assortiment blijkt liefde voor de dieren

Maar daar bleef het niet bij. In de fysieke dierenwinkel, die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat, is het goed te zien: je ziet bekende merken die je ook op televisiereclames voorbij ziet komen, maar ook minder bekende merken die echter wel duurder zijn. ,,Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit”, benadrukt Koomen. ,,Daar lag vanaf het begin de nadruk op. Wij hebben merken als Prins, Carocroc, Brit, Canagan, Acana, Orijen en Greenheart die simpelweg meer en betere voedingsstoffen bevatten dan de bekendere merken. Meer dierlijke eiwitten en, als we over vlees en geen brokken praten, betere stukken vlees. Omdat een hondenkennel ten grondslag ligt van dit bedrijf weet ik ook gewoon wat het beste voor dieren is.”

In het begin lag de focus op honden en katten, maar op Huisdierenbazaar.nl kon je al snel ook terecht voor kwaliteitsvoer voor knaagdieren, vogels en meer. Daarna waren de accessoires aan de beurt: de grote opslag -inmiddels wordt daarvoor een tweede pand op De Volger benut- maakt dat je bij Huisdierenbazaar.nl (extra) grote formaten dekens, kooien, kussens, matten, manden, krabpalen en wat al niet meer kunt bestellen. En dat wordt allemaal keurig bij je thuisgebracht. Ter vergelijking: fysieke dierenwinkels ontberen vaak de benodigde oppervlaktemeters voor een groot assortiment van dit soort producten.

Lees verder op pagina 33






Het brede aanbod, de kwaliteit van het assortiment en de punctuele dienstverlening hebben geleid tot een klanttevredenheidscijfer van maar liefst 9,3 onder de tienduizenden klanten van de Rijper onderneming. Daaronder dus ook veel mensen van over de grens, zo bestaat 20 procent van het klantenbestand inmiddels uit Vlamingen.

Innovatie op Bol.com

Huisdierenbazaar.nl is anno nu een bekende naam bij leveranciers in de dierenwereld én bij een groot platform als bol.com. Hier slaagt Koomen er keer op keer in op het zogeheten Koopblok van deze aanbieder te komen. ,,Dat betekent dat de combinatie van kwaliteit, prijs en performance steeds wat beter is dan de concurrentie waardoor je deze prominente plek op de site krijgt”, vertelt hij. Over hoe hij dat steeds weer klaarspeelt wil hij niet teveel kwijt, behalve dat hij er ‘een softwaretool’ voor heeft.

Bij schrijver dezes gaan de gedachten even terug naar acht jaar eerder toen Koomen in een minikantoor op het Jan Boomplein 10 op dezelfde wijze zat te pionieren. Eigenlijk is er wat dat betreft weinig veranderd: de schaal waarop hij opereert is groter maar de innovatiekracht is net zo herkenbaar als toen.

De vraag is: waar ligt de top van deze voetbalman die niet alleen bij zijn club Purmersteijn, als onderdeel van het technisch hart, mooi voetbal predikt maar ook als ondernemer de Hollandse School voorstaat? ,,Ik heb natuurlijk ook fouten gemaakt, bijvoorbeeld door bepaalde zaken uit te besteden. Daar heb ik van geleerd”, reageert de Beemsterling. Het algemene beeld dat blijft hangen is er niettemin één van swingend naar de top, zonder zich op de borst te slaan. ,,Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te staan, maar wilde wel voor een keer mijn verhaal vertellen”, verklaart hij. ,,Verder heb ik natuurlijk de ambitie om verder te groeien, maar wel op mijn manier. Dat houdt in dat ik controle wil houden op wat er gebeurt binnen mijn bedrijf. Daarom sta ik elke dag om kwart voor vijf op, help ik nog altijd met dozen inpakken en houd ik mijn acht medewerkers scherp en betrokken door continu te benadrukken dat we aan teamwork doen. Maar tegelijkertijd zorg ik uiteraard goed voor hen, dat zie ik ook als oud-Hollandse ondernemersgeest.”

Inmiddels heeft Koomen al vele jaren alleen de leiding over het bedrijf. De grondlegger van de onderneming is het stap voor stap rustiger aan gaan doen. Maar de zoon spreekt nog altijd met liefde en vol respect over zijn inmiddels 74-jarige moeder. ,,Het is een hele andere onderneming geworden dan zij voor ogen had. Maar zonder haar initiatief had ik hier niet nu gestaan. Terugkijkend voelt het als een voorrecht om het fundament van dit bedrijf samen met haar opgebouwd te hebben. Dit is ook haar nalatenschap en dat stemt haar, maar zeker ook mij, erg trots.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding