Afbeelding

Dutch dream van Jeroen Koomen

Vervolg Huisdierenbazaar pagina 31

Het brede aanbod, de kwaliteit van het assortiment en de punctuele dienstverlening hebben geleid tot een klanttevredenheidscijfer van maar liefst 9,3 onder de tienduizenden klanten van de Rijper onderneming. Daaronder dus ook veel mensen van over de grens, zo bestaat 20 procent van het klantenbestand inmiddels uit Vlamingen.

Innovatie op Bol.com

Huisdierenbazaar.nl is anno nu een bekende naam bij leveranciers in de dierenwereld én bij een groot platform als bol.com. Hier slaagt Koomen er keer op keer in op het zogeheten Koopblok van deze aanbieder te komen. ,,Dat betekent dat de combinatie van kwaliteit, prijs en performance steeds wat beter is dan de concurrentie waardoor je deze prominente plek op de site krijgt”, vertelt hij. Over hoe hij dat steeds weer klaarspeelt wil hij niet teveel kwijt, behalve dat hij er ‘een softwaretool’ voor heeft.

Bij schrijver dezes gaan de gedachten even terug naar acht jaar eerder toen Koomen in een minikantoor op het Jan Boomplein 10 op dezelfde wijze zat te pionieren. Eigenlijk is er wat dat betreft weinig veranderd: de schaal waarop hij opereert is groter maar de innovatiekracht is net zo herkenbaar als toen.

De vraag is: waar ligt de top van deze voetbalman die niet alleen bij zijn club Purmersteijn, als onderdeel van het technisch hart, mooi voetbal predikt maar ook als ondernemer de Hollandse School voorstaat? ,,Ik heb natuurlijk ook fouten gemaakt, bijvoorbeeld door bepaalde zaken uit te besteden. Daar heb ik van geleerd”, reageert de Beemsterling. Het algemene beeld dat blijft hangen is er niettemin één van swingend naar de top, zonder zich op de borst te slaan. ,,Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te staan, maar wilde wel voor een keer mijn verhaal vertellen”, verklaart hij. ,,Verder heb ik natuurlijk de ambitie om verder te groeien, maar wel op mijn manier. Dat houdt in dat ik controle wil houden op wat er gebeurt binnen mijn bedrijf. Daarom sta ik elke dag om kwart voor vijf op, help ik nog altijd met dozen inpakken en houd ik mijn acht medewerkers scherp en betrokken door continu te benadrukken dat we aan teamwork doen. Maar tegelijkertijd zorg ik uiteraard goed voor hen, dat zie ik ook als oud-Hollandse ondernemersgeest.”

Inmiddels heeft Koomen al vele jaren alleen de leiding over het bedrijf. De grondlegger van de onderneming is het stap voor stap rustiger aan gaan doen. Maar de zoon spreekt nog altijd met liefde en vol respect over zijn inmiddels 74-jarige moeder. ,,Het is een hele andere onderneming geworden dan zij voor ogen had. Maar zonder haar initiatief had ik hier niet nu gestaan. Terugkijkend voelt het als een voorrecht om het fundament van dit bedrijf samen met haar opgebouwd te hebben. Dit is ook haar nalatenschap en dat stemt haar, maar zeker ook mij, erg trots.”

Afbeelding
Afbeelding