De fraaie negende hole van Bernardus Golf.
De fraaie negende hole van Bernardus Golf.

KLM Open in 2024 weer terug naar The International

Laatste keer op Bernardus

Bernardus is dit jaar voor de derde en voorlopig laatste keer de locatie van het KLM Open. In de oorspronkelijke opzet zou de baan bij het Brabantse Cromvoirt al in 2020 de venue zijn voor het toernooi, maar corona gooide dat debuut in de war. Vanaf 2021 verscheen dus wel de Europese top op die nieuwe baan in het Brabantse land. Dat die status al zó snel na de opening in het najaar van 2018 wordt bereikt, is veelzeggend over de kwaliteit en de ambities van de nieuwe parel in de Nederlandse golfwereld.

Bernardus is een project uit de koker van Robert van der Wallen. De man die honderden miljoenen opstreek met de verkoop van zijn bedrijf Brand Loyalty aan de Amerikaanse branchegenoot Alliance Data Systems zag aanvankelijk niets in het laten bouwen van een golfcourse, maar een bezoekje aan het stuk grond bij Cromvoirt deed hem van gedachten veranderen.

"Die golfcourse kwam er dus", vertelt General Manager Sabine Riezebos. "Maar wel in de stijl die past bij Robert van der Wallen. Anders dan anders dus, echt op zijn manier."

Dat uit zich op verschillende manieren. Bernardus is een high-end golfclub, zoals dat zo mooi heet. Kortom, luxe overal waar je kijkt. Er is niet bezuinigd op materialen en voorzieningen. Alles is in topkwaliteit aanwezig. Maar Bernardus wijkt in één ding af van andere topbanen als The Dutch, The International en De Lage Vuursche. Deze baan drijft niet op lidmaatschappen van vele tienduizenden euro’s, en is niet exclusief voor een select gezelschap.

"Op Bernardus word je lid voor een dag", stelt Riezebos. "Met alles wat daarbij hoort. Wie ons bezoekt, mag alle faciliteiten gebruiken. Van de golfcourse tot de sauna, van de tennisbaan tot de gym. Net zoals je dat mag als je lid bent bij een club." Dat geldt ook voor het spelen op de baan. In de fee is dat niet beperkt tot slechts één rondje. "Wie meer wil spelen dan achttien holes mag dat absoluut." Lachend: "We hadden al eens iemand die 45 holes afwerkte. Als je dat bij daglicht kunt doen, houden wij niemand tegen."

De course is een ontwerp van de bekende architect Kyle Phillips. De Amerikaan bouwde al tal van andere fameuze golfbanen, zoals Kingsbarns, Golf de Morfontaine bij Parijs, Yas Links in Abu Dhabi en ook De Lage Vuursche.

Meesterwerkje

In Brabant legde Phillips weer een waar meesterwerkje neer. Bernardus is vanaf de eerste tot en met de achttiende hole indrukwekkend. Goede holes, waar je serieus moet nadenken vanaf de tee om de soms subtiele, maar vaak ook dreigend aanwezige hindernissen te vermijden. Als ondergrond koos Phillips voor rootzwenkgras, en dat is werkelijk een plezier om van te spelen. Net als zo vaak in het buitenland ligt je bal fijn óp het gras, in plaats van zoals gebruikelijk in Nederland tússen het gras op de klei. De greens zijn riant en goed. En de greenkeeping staff van Bernardus heeft afgelopen september al bewezen dat ze baan echt in de topconditie kunnen brengen die vereist is voor de beste spelers van Europa. Het wordt straks genieten in Brabant; voor de spelers van de DP World Tour én voor de toeschouwers.

Vol lof

Dat de golfers die voor hen onbekende baan hogelijk konden waarderen, werd afgelopen september al duidelijk. Bijna zonder uitzondering waren de spelers vol lof over de course van Bernardus, waarbij ze amper konden geloven dat een zó jonge baan er al zó goed bij kon liggen. Maar vooral de faciliteiten van Bernardus waren onderwerp van gesprek bij de toch verwende mannen van de DP World Tour. De oefenfaciliteiten waren ‘ongekend’, vonden ze. Niet voor niets waren sommige spelers ook na de ronde niet weg te slaan van de diverse practice area’s. ’Dit voelt als een speeltuin voor grote mannen’, was het veelzeggende commentaar.

Zeker is daarom dat ook de professionals van de DP World Tour weer reikhalzend uitkijken naar een terugkeer naar Bernardus. Dat is voor nu wel voor de laatste keer. Vanaf 2024 keert het KLM Open terug naar The International, waar tot nu toe alleen de jubileumeditie van 2019 werd gespeeld. Maar het is ondenkbaar dat het laatste Open daarmee is gespeeld op Bernardus.

De Nederlandse golffans komen altijd met veel naar het KLM Open. Met héél veel. Prachtig beeld van het clubhuis op Bernardus tijdens de laatste ronde. (Foto Golfsupport.nl)
Afbeelding