Daan Huizing: ,,Met het KLM Open ben ik niet bezig. Eerst maar weer eens normaal functioneren als mens.’’
Daan Huizing: ,,Met het KLM Open ben ik niet bezig. Eerst maar weer eens normaal functioneren als mens.’’ (Foto Golfsupport.nl)

Daan Huizing kan alleen hopen

Of we Daan Huizing aan de start gaan zien van het KLM Open is uiterst onzeker. De golfer uit Soest kampt al enige tijd met fysieke problemen en geeft zelf al aan dat er een klein wondertje moet gebeuren wil hij straks op Bernardus van de partij zijn.

Voor het laatste toernooi van Daan Huizing moeten we terug naar eind maart. In Zuid-Afrika speelde hij het Jonsson Workwear Open. Twee rondjes onder par, maar met vier onder de baan mag hij toch voor het weekeinde al naar huis. Dat is het laatste teken van leven van Daan Huizing óp de baan. De verdere berichten komen vooral vanuit huis.

Huizing heeft last van zijn nek, van pijn die uitstraalt naar zijn hoofd. Ondraaglijke pijnen, laat hij weten. Van golfen komt helemaal niets. En als hij uiteindelijk weer een club oppakt, wat gaat trainen en denkt dat het beter gaat, komt hij ook weer van een koude kermis thuis. ,,Mijn nek speelde weer op, maar deze keer aan de linkerkant.’’

Hij heeft, vertelt Huizing in zijn maandelijkse column in de Gooi- en Eemlander, álles geprobeerd. ,,Fysiotherapie, osteopathie, acupunctuur, naar de sportarts voor een MRI, maar daar kwam ook niets uit. En laatst naar de chiropractor, die echt gericht is op je skelet. Deze man ging zelfs nog een stapje verder. Hij heeft iets van veertig, vijftig naalden in het probleemgebied rond nek en schouder gezet, in een poging de boel te activeren en de irritatie eruit te krijgen. Hij heeft geprobeerd mijn wervels weer op exact de juiste plek te krijgen. Hij ging niet erg zachtzinnig te werk, maar geholpen heeft het niet.’’

Huizing is inmiddels zo ver dat helder is dat het om zenuwpijn gaat. Probleem daarbij is echter dat de oorzaak moeilijk te lokaliseren is, omdat de pijn uitstraalt. Zelfs bij een bezoek aan de tandarts werd gezocht naar een mogelijke oorzaak. Huizing bleek een ontsteking te hebben aan een kies, waarna hij een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. ,,Hopelijk is dat de oorzaak geweest van alle ellende.’’ Maar zeker is dat nog allerminst.

Net zoals het allerminst zeker is dat Huizing er straks bij is in het KLM Open. Hij is er, zegt hij eerlijk, op het moment eigenlijk helemaal niet mee bezig. ,,Eerst maar weer eens normaal functioneren als mens. Zelfs eten gaat amper, het kauwen doet pijn aan hoofd en nek.’’ Het KLM Open heeft hij nog niet uit zijn hoofd gezet, maar Huizing beseft heel goed dat er heel wat moet gebeuren wil hij uiteindelijk toch kunnen meedoen.


KADERTJE:

Daan Huizing

Leeftijd:                                  32

Toernooien 2023:                 8*

Missed cut:                                 4

Verdiensten DPWT 2023:        € 51.670

Race to Dubai:                   161

OWGR:                                  503

Zeges European Tour: 1

Zeges Challenge Tour:         3

* Na Italian Open

TEKST: