€ 100.000

Toen voor het honderdste KLM Open een groot winnaar zeer gewenst was, haalde toernooidirecteur Daan Slooter de Spaanse topspeler Sergio Garcia over om op The International zijn klasse te tonen. Het kostte een paar (eh, nogal wat) €, maar El Niño (De Jongen) bleek het meer dan waard. Hij won het honderdste KLM Open glansrijk. KLM blij. Daan Slooter blij. Iedereen blij.

Sergio Garcia is er deze maand niet bij in het KLM Open op Bernardus. Hij is niet meer gewenst, en al zou hij dat wel zijn, hij kan niet meer optreden in Nederland c.q. de DP World Tour. Garcia is namelijk geen lid meer. Hij heeft bedankt omdat hij vanwege zijn overstap naar de dollarstrooiers van LIV is beboet met 100.000 euro. (Die hij overigens weigert te betalen in tegenstelling tot zijn Engelse mede-overlopers Lee Westwood en Ian Poulter).

In het aanstaande KLM Open zal verwoed worden gestreden voor de trofee én om punten voor de Ryder Cup, eind september op Marco Simone Golf in Rome. Mogelijk straalt op Bernardus al een nieuwe ster van het Europese twaalftal. Wie weet? De Fransman Victor Perez, de Deen Nicolai en/of Rasmus Hojgaard, de Pool Adrian Meronk? Het zou zomaar kunnen. Jammer dat 'onze' jongens Joost Luiten en Wil Besseling nog te ver van eventuele kwalificatie af staan. 

De Ryder Cup werpt zijn schaduw ver vooruit. In dat duister staan Lee Westwood - elf keer speler in Team Europe, elf keer! -, Ian Poulter - die al zijn zeven singles tegen de Amerikanen wist te winnen, alle zeven! - én Sergio Garcia, die in de historie de meeste matches wist te winnen (24) én de meeste punten veroverde: 25,5. Wat een records! 

Dit drietal is een groot gemis voor captain Luke Donald en dat heeft hij in allerlei commentaren ook laten blijken. Maar is het wel zo erg dat hij niet kan beschikken over dit trio veteranen? Topspelers over the hill. De Amerikanen moeten het per slot van rekening ook doen zonder een stel overlopers als Bryson DeChambeau, Dustin Johnson, Brooks Koepka en Phil Mickelson.

Is de Ryder Cup door al die bannelingen een gedevalueerd evenement? Neen! Absoluut niet! Geen speler ter wereld is groter dan golf. Niemand is groter dan de Ryder Cup. Zoals geen wielrenner groter is dan de Tour de France. Geen tennisser groter dan Wimbledon. Geen voetballer groter dan het WK. Klasserijke, jonge, nieuwe en ervaren spelers zullen opstaan en elkaar bekampen om het prestige van het sportieve continent: Europa versus USA. En het zal weer spannend zijn. De kampioen van het 103e KLM Open is misschien ook wel van de partij.

Jammer voor jou, Sergio, je mist wat. Wij wensten dat je bij LIV maar weer eens wat mag winnen.

Leo van de Ruit

MediaRuit voor Journalistieke Producties

Samensteller van de Golfscheurkalender 2022, 2023 en 2024