Medewerker Sven werkt aan een compleet nieuw glas-in-loodraam.
Medewerker Sven werkt aan een compleet nieuw glas-in-loodraam. (Foto: Willem Brand)

'Goed ventileren bespaart je 30% minder gasverbruik'

Eigenlijk hoeft Johan de Haan van het Haarlems glas in lood Huis niet per se in de krant. Zijn bedrijf met dertien werknemers gaat goed. Binnenkort worden er in Centraal Station Amsterdam 1250 ruiten ingezet. “We hebben die opdracht binnengehaald toen het economisch hard nodig was. Ik heb een innovatie verzonnen waardoor het werk veel efficiënter en goedkoper kon.”

'Iedereen kan energie besparen!'

Over die klus in Amsterdam verderop meer. We schuiven aan in het kantoor op de Cronjéstraat 3-5 omdat Johan een kapitaal verhaal heeft over isoleren en ventileren.

Vochtige lucht verwarmen levert hoger gasverbruik op

“Tegenwoordig moet alles in huis potdicht. We denken zo energie te besparen. Maar dat is niet zo, zeker niet in vochtige huizen. Vochtige lucht verwarmen kost 30% meer energie. Ook heb je veel meer last van schimmel,” begint De Haan en gaat er goed voor zitten. “Als het geregend heeft, voelt het buiten kil aan. Het beste is om je woning eerst te verwarmen tot circa 19 graden, de kachel uit te doen en dan de ramen vijf minuten open te zetten. Je krijgt dan een luchtstroom. De warme vochtige lucht gaat omhoog en naar buiten, de koude drogere lucht naar binnen. Gevolg is dat binnen de lucht ververst wordt en het vocht niet in de muren gaat zitten.”

Glas-in-lood ramen in dubbelglas laten zetten

Johan de Haan begon een glaszetterij in 1994 en verhuisde in 2009 van Halfweg naar de Cronjéstraat. In Westpoort heeft hij inmiddels een 1200 vierkante meter fabriek waar het glas binnenkomt en wordt gemonteerd. De Haan: "Nog even over de ventilatie. Binnen is het vlak achter het raam bij enkel glas 4 graden. Omdat kou naar beneden valt, lijkt het altijd te tochten. Als je dubbelglas neemt of je glas-in-lood laat isoleren stijgt de temperatuur vlak achter de ruit naar 13 graden. Glas-in-lood ramen worden door onze monteurs bij mensen thuis eruit gehaald en in de winkel gereinigd en hersteld. In de fabriek wordt dat in dubbelglas ingebouwd. Op de website www.dubbelglasmetglasinlood.nl wordt dat stap voor stap uitgelegd.”

Afspraak is afspraak

Haarlems glas in lood huis is een familiebedrijf dat servicegericht is en waarbij het nakomen van afspraken voorop staat. "We zijn van het kleine ruitje in een glas-in-lood paneel tot 11.000 ruiten op het Centraal Station. We kregen die opdracht omdat we de steigers onder het raamwerk radiografisch van buitenaf konden besturen. Dat scheelde 4 jaar lang 2 man, dus 8 manjaren. Als ProRail niet voor ons plan had gekozen, waren we failliet geweest. Ik heb zelf 20 jaar gewerkt, we hebben de meest spectaculaire dingen gedaan. Je moet altijd blijven nadenken hoe iets beter, sneller en mooier kan.”