De Snuffelmug in Haarlem.
De Snuffelmug in Haarlem. (Foto: Snuffelmiug)

Oproep: balen vervezeld textiel beschikbaar

Wie zich verdiept in de wereld van de kleding, die weet het al. We moeten wereldwijd duurzamer omgaan met kleding. Minder nieuw produceren, nieuw produceren met duurzame grondstoffen en productieprocessen, langer en vaker gebruiken en de stoffen hergebruiken. Internationaal wordt dat genoemd: re-duce, re-use en re-cycling (de drie R’s). Er zijn heel veel initiatieven om hierin stappen vooruit te zetten. 

Textiel sorteren

Spaarnelanden heeft in de hele stad containers voor kleding en schoeisel staan. De inhoud hiervan gaat rechtstreeks naar het Textielsorteercentrum van participatiebedrijf Spaarne Werkt in Cruquius. Dit sorteercentrum verwerkt per jaar maar liefst 1.737 ton aan spullen, waaronder heel veel textiel. Hier wordt alles gesorteerd naar verschillende stromen. Behoorlijk wat gebruikte kleding is geschikt om weer als kleding hergebruikt te worden.

Vervezeld textiel

Kleding die niet meer als kleding hergebruikt kan worden kan meestal weer als materiaal hergebruikt worden. Daarom is samen met de Gemeente Haarlem een proefproject gestart voor vervezeld textiel. Het herbruikbare textiel wordt centraal en professioneel vervezeld bij het gepecialiseerde bedrijf I-did. Er komen drie soorten vervezeld textiel beschikbaar: katoen, polyester en mix. Er komt totaal 3.500 kilo beschikbaar voor creatieve en duurzame toepassingen. De kennis die hieruit voortkomt wordt gedeeld met de koplopersgroep duurzaam textiel en InHolland.

Oproep

Ondernemers en bedrijven die goede ideeën hebben voor hergebruik van dit vervezeld textiel, kunnen mee doen. Hun ideeën worden meegenomen in dit proefproject. Die ervaringen dragen bij aan duurzaam hergebruik. Aanmelden kan via info@snuffelmug.nl .

Snuffelmug Kringloopwarenhuizen

In Haarlem en in Heemstede zijn twee grote kringloopwarenhuizen onder de naam Snuffelmug. Zij spelen een grote rol in de inzameling en het hergebruik van heel veel goederen. Er wordt heel veel ingeleverd en er is zelfs een eigen ophaaldienst voor grotere partijen en producten.. Denk aan kleding, meubilair, muziek, boeken, curiosa, keukeninventaris, decoratiematerialen, enz. Naast de rol in duurzaamheid biedt Snuffelmug werk aan heel veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ruim 150 mensen doen serieuze werkervaring op en vinden zo een passende werkplek op de arbeidsmarkt. In 2022 stroomden bijna 100 mensen door naar andere werkplekken, ander betaald werk en pensioen. Meer informatie op www.snuffelmug.nl en www.spaarnewerkt.nl.

Afbeelding
Afbeelding