De containerwoning van Simon van der Laan is van alle gemakken voorzien, maar biedt ook uitdagingen.
De containerwoning van Simon van der Laan is van alle gemakken voorzien, maar biedt ook uitdagingen. ((Foto: LvS))

Simon woont in een oude zeecontainer:

‘Ik denk dat er meer van deze projecten nodig zijn'

Simon van der Laan (26) uit Maassluis woont sinds kort in één van de 318 containerwoningen aan de Olivier van Noortlaan in Vlaardingen. Dat het complex uit oude zeecontainers bestaat, zie je er niet meteen aan af. Wel zijn de codes van de containers onder een laag groene verf nog steeds zichtbaar. “Voor de rest zie je er niks van. Het is gewoon een kleine studio.” 

Door Loes van Straten

Van der Laan, van oorsprong Maassluizer, woonde hiervoor nog bij zijn ouders en was al langere tijd op zoek naar een eigen plek, het liefst in Maassluis. “Maar dan wordt het antikraak. Kopen gaat niet, dus is het wachten totdat er wat vrijkomt. Dit ging via loting; ik heb me opgegeven en een paar belletjes later kon ik een contract tekenen.” Hij kan er zo intrekken, want de containerwoning is met meubels en al opgeleverd. “Eigenlijk is alles wat hier staat - behalve de tv - niet van mij. Het kleedje lag er ook al, en er stond zelfs een klein prullenbakje. Wel handig; ik hoefde het alleen maar een beetje aan te kleden.” Achter de kleine tweezitsbank staat een enorme poster op houten latjes vastgemaakt met klittenband. “Je mag geen spijkers in de muren slaan, dus heb ik het maar zo opgelost.”

Weggegooid

Van alle gemakken voorzien? Niet alleen voor zijn muurdecoratie, maar ook voor het opbergen van zijn spullen moet Van der Laan een creatieve oplossing bedenken. “Bij mijn ouders had ik ook maar één kamer. Theoretisch heb ik nu meer ruimte, maar ik heb de helft van mijn spullen weggegooid en voor de rest een plekje geprobeerd te vinden. Zo heb ik een klein keukenblok erbij gekocht en kan ik in het kastje waar de boiler hangt ook nog dingen kwijt.”

Uitdagingen

“Het is klein, maar fijn. Je hebt alles bij de hand.” Behalve een wasmachine; daarvoor moet hij naar de gezamenlijke wasruimte in de oude brandweerkazerne naast de containerflat. “Maar daar staan maar drie wasmachines voor ruim driehonderd mensen, dus ga ik elke week naar mijn ouders om te wassen.”

Zijn woning van slechts 27 vierkante meter is dus op een wasmachine na van alle gemakken voorzien, alhoewel het wonen in een containerwoning wel de nodige uitdagingen met zich meebrengt. “Een kwartiertje warm douchen en dan is het klaar”, aldus Van der Laan, maar: “Daar wen je aan. De thermostaatkraan zat in het begin verstopt, waardoor ik koud moest douchen. Ik heb maar gelijk een nieuwe gekocht; anders moest ik wachten op monteurs.” Uit voorzorg heeft hij een luchtontvochtiger voor in de badkamer aangeschaft. “Ik hoorde dat iemand zijn huis weer uit moest, omdat het huis vol met schimmel zat. We hebben één afzuiging en die is voor de gehele woning. Als je kookt, staat het helemaal in de damp.”


'Het is ook zo wat om tot je 30e bij je ouders te wonen '


Van der Laan hoort nog wel meer klachten om zich heen. "Er is een groepsapp met bijna alle bewoners en die staat 's avonds meestal roodgloeiend. Bijna elke avond is het wel: hé, kan die bas uit? Maar gelukkig is dat meer aan de andere kant van het complex en heb ik daar niet zoveel last van, haha.”

Verwarming

Of de warmte-isolatie beter is uitgevoerd? "Mijn verwarming doet het gelukkig, maar ik heb een elektrisch kacheltje en die heb ik al wel een paar keer uitgeleend. Bij meerdere mensen heeft de verwarming het begeven. Dan is het gelijk heel koud. Met de verwarming aan is het wel te doen; hij staat nu op 23 graden.” 

De verwarming hoog aanzetten leidt gelukkig voor hem niet tot een hoge energierekening. "Je betaalt een vaste prijs. Het is wel heel duur; je betaalt 735 euro, maar dan heb je wel vaste energieprijzen. Dan kun je tenminste je verwarming elke dag aan laten staan. Maar voor de ruimte is het idioot veel; als je dat drie jaar geleden had gezegd, was je voor gek verklaard.”

Ondanks de kleine ruimte, de naar verhouding hoge huur en beproevingen die erbij komen kijken, is hij blij met zijn onderkomen. “Het is ook zo wat om tot je dertigste bij je ouders te wonen. Ik denk dat er meer van dit soort projecten nodig zijn, ook op andere plekken; zo zou Maassluis hier een voorbeeld aan kunnen nemen.”

De containerwoningen blijven de komende tien jaar op het voormalige Unileverterrein in Vlaardingen staan. Een huurcontract duurt echter twee jaar en dus blijft Van der Laan nog steeds op zoek naar een woning. “Kopen wordt 'm niet. Ik sta nog steeds ingeschreven; ik sta nu op plek 300. Zoals het er nu naar uitziet heb ik aan twee jaar dus niet genoeg om een woning te vinden, maar ik zie wel hoe het dan gaat.”   

Je neemt een kijkje én kunt gelijk vragen stellen aan de huidige eigenaar.