Oosterse plataan in de plantage in Schiedam.
Oosterse plataan in de plantage in Schiedam. (Foto: Yvonne van Ruyven)

Al 153 jaar in de Plantage

Als bomen konden praten, dan zou de Plataan in de Plantage heel wat te vertellen hebben over Schiedam. Deze reus staat er inmiddels al 153 jaar en werd onlangs mooi op de plaat gezet door Yvonne van Ruyven.

Deze Oosterse plataan, geplant rond 1870, is niet zomaar een boom, maar werd tien jaar geleden op 16 maart uitgeroepen tot wereldboom. Een boom met dit predicaat wordt actief beschermd door burgers die zich nauw verbonden voelen met zo’n oude reus.  

Curator Aldo Hoeben organiseert in het Art Centre Schiedam in de Lange Nieuwstraat een tentoonstelling over bomen, die is te zien tot en met 2 april. Synchroon aan de tentoonstelling loopt een participatieproject ‘Bladspiegels in het gras’, uitgevoerd door kunstenares Yvon Koopman, met de ‘Plantage Plataan’ als onderwerp. Zij maakte een kleed van 100 m² van kunstgras. "Ik heb bewoners die rond de Plantage wonen gevraagd dit kleed samen met mij te ontwerpen. Ze waren erg enthousiast. Ik heb de ontwerpen vergroot en uitgeknipt en samen leggen we de rand om de boom. Helaas niet om de Wereldboom zelf. Die heeft geen gras, en dat heb ik wel nodig. Een ‘buurboom’ halverwege de Plantage is zo aardig om zijn gras ter beschikking te stellen. Het onderliggende gras is dan geel, en daarmee wordt de feestelijke rand zichtbaar.”
Judith Rietveld: “Als Plantage-bewoonster heb deelgenomen aan de door Yvon Koopman georganiseerde workshop. Ik vond het zo’n leuk idee. Ik heb een tulp getekend, om het voorjaar aan te geven, en een blad. Bewoner Rob tekende, heel typerend voor Schiedam, een jeneverglas. Iemand anders een vis, omdat er in Schiedam de Vismarkt is. We zijn drie woensdagmiddagen bezig geweest met tekenen, de vormen in kunstgras knippen en neer te leggen. Het resultaat is nu al heel feestelijk en bijzonder.”


'Mijn mooie Schiedam'

Marc van der Spek fotografeerde onlangs zijn mooie Schiedam met rechts het zakkendragershuisje.