Groene budgettips

Wil jij geld besparen terwijl je verduurzaamt? Dat kan met de groene budgettips van Milieu Centraal. Als 'grote investeringen' om je huis te verduurzamen nog niet lukken, kun je met deze kleine acties toch flink besparen.
Thermostaat op 19 of lager. Kijk hoe laag je kunt gaan en verwarm alleen waar het nodig is. Trek een warme trui, sokken en sloffen aan en pak er desnoods een deken of warme kruik bij. Of koop een kleine elektrische deken en leg die op je stoel. Als deuren van verwarmde ruimtes open blijven staan, verlies je warmte. Vooral de deur naar de gang is belangrijk om dicht te doen: als je die open laat staan, moet de verwarming in de woonkamer harder werken. Koop voor een paar euro een deurveer of deurdranger. Daarmee gaat de deur vanzelf dicht.
Energie besparen is een stuk makkelijker als je weet wanneer je veel gas of elektriciteit gebruikt. Je kunt de meterstanden op een vast moment opschrijven of bijhouden met een gratis app of website. Er bestaan ook handige apparaten waarmee je je verbruik live kunt volgen. Warm water kost 70 keer zoveel energie als koud water, dus met koud douchen kun je een hoop besparen. Je kan beginnen met een minuut koud afdouchen aan het eind van je douchebeurt. Vervolgens douch je steeds iets minder lang warm en iets langer koud. Nog meer groene budgettips? Kijk op milieucentraal.nl/budgettips.