Vanaf 1 april mogen alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen de gasverbrandingsinstallatie werken.
Vanaf 1 april mogen alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen de gasverbrandingsinstallatie werken. (Foto: Adobe Stock / Highway Starz)

CV-ketel repareren mag alleen nog maar met certificaat

Zelf je cv-ketel fixen? Ook al ben je nog zo handig; dit is niet meer toegestaan. Vanaf 1 april mogen alleen installatiebedrijven met CO-vrij certificaat de cv-ketel onderhouden.


Eigenaren van een cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel zijn vanaf 1 april 2023 verplicht om een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie. Zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie of een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren, is vanaf 1 april niet meer toegestaan. Ook zijn de verhuurder van huurwoningen en VVE's verplicht de rookgasfavoer en verbrandingsluchttoevoer regelmatig te laten controleren en goedkeuren door een gecertificeerd bedrijf. 

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en  ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. Vaak komt koolmonoxide (CO) een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Dit is gebleken uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV), Op aanbeveling van de OvV is daarom nieuwe regelgeving gemaakt: het wettelijk CO-stelsel.

Strafbaar

Vanaf 1 april mogen alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen de gasverbrandingsinstallatie werken. Eigenaren en/of bewoners van een huis zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Dus ook voor het onderhoud en het vervangen ervan wanneer deze kapot gaan. Vanaf 1 april 2023 zijn ze verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan hun cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Zelf klussen aan dit soort gasverbrandingsinstallaties is verboden en zelfs strafbaar.

Rookgasafvoer

In een portiekwoning, flat of appartement is de kans groot dat de cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel is aangesloten op een rookgasafvoer die wordt gedeeld met de buren. De Vereniging Van Eigenaren (VVE) is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze gezamenlijke rookgasafvoer. De VVE moet er dan ook voor zorgen dat een gecertificeerd installatiebedrijf de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer regelmatig controleert en goedkeurt. In een complex met alleen huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer.

Een gecertificeerd  bedrijf is te herkennen aan het CO-vrij logo. Ook zijn gecertificeerde bedrijven terug te vinden in het 'register gasverbrandingsinstallaties' op www.co-vrijregister.nl. Een installateur draagt ook een (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij kan aantonen dat hij voor een gecertificeerd bedrijf werkt. 

Controle

Een CO-vrij certificaat krijgt een installatiebedrijf niet zomaar. Hiervoor hebben de monteurs een opleiding gedaan, is de werkwijze in het bedrijf aangepast en is speciale meetapparatuur gekocht. Ook vindt er controle plaats of het installatiebedrijf aan de wettelijke eisen blijft voldoen. Deze extra eisen die aan het bedrijf worden gesteld, brengen kosten met zich mee. Deze kosten mag de installateur doorberekenen aan zijn klanten. Het tarief dat de installateur berekent, kan hierdoor hoger zijn dan in voorgaande jaren.

De Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voeren samen de voorlichtingscampagne 'Stop CO-vergiftiging' om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxide en hen te informeren over de nieuwe regeling.


Kijk voor meer informatie op www.co-wijzer.nl.

Het beeldmerk.