Jonge dieren hebben de neiging om hun tanden of nagels ergens in te zetten
Jonge dieren hebben de neiging om hun tanden of nagels ergens in te zetten (Foto: HB)

Wel of geen huisdier?

Huisdieren zijn lief en leuk. Maar schaf er niet overhaast één aan! Stel jezelf eerst een aantal vragen, waarschuwt het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren. 

Een huisdier is leuk, maar je moet er wel tijd voor hebben. De kat wil elke dag een schone kattenbak en de hond moet een paar keer per dag een blokje om. Ook zitten honden en katten niet graag alleen. Het kan zijn dat je op dit moment veel thuis bent, maar is dat in de toekomst ook nog het geval? 
Hoeveel tijd je kwijt bent aan de verzorging van een huisdier is afhankelijk van het soort of ras. Een Border Collie heeft bijvoorbeeld meer aandacht en beweging nodig dan een cavia. Maar het hok van zo'n guinees biggetje moet wel regelmatig schoongemaakt worden. En ook daar moet je tijd voor vrijmaken.
Een huisdier brengt kosten met zich mee. Dat begint al bij de aanschaf. Maar niet alleen voor het dier zelf moet in de buidel worden getast, er zijn ook allerlei spullen nodig, zoals een mand, een kooi, een aquarium of terrarium. En vergeet de voer- en drinkbakjes niet. Je zou geld kunnen besparen door een goedkoop hondje of katje op internet te kopen, in plaats van via een rasvereniging. Maar soms blijkt dit toch duurkoop te zijn, als je later veel geld kwijt bent aan een dierenarts of een gedragstherapeut. En wil je een hond aanschaffen, check dan vooraf ook even of er in je woonplaats hondenbelasting moet worden betaald.
Een dier kan ook nog ziek worden. Een bezoek aan de dierenarts is meestal niet goedkoop. Helaas kun je deze kosten van tevoren niet inschatten. Houd daarom ook rekening met onverwachte uitgaven. Is je woning wel huisdierproof? Werk snoeren veilig weg in kabelgoten. Kies je voor een pup of kitten, wacht dan nog even met de aanschaf van nieuw meubilair. Jonge dieren hebben de neiging om hun nagels en tanden ergens in te zetten.
Het lijkt onbelangrijk, maar dat is het niet: hoe staan je buren tegenover je plan om een dier in huis te nemen. Vinden ze het goed als je kat zijn behoefte in hun tuin doet? En zijn ze bestand tegen de overlast van een blaffende hond of van een haan die 's morgens vroeg al kraait? Ook is niet iedereen gecharmeerd van slangen of vogelspinnen. Kortom, leg je plan dus even voor aan de buren want je wil natuurlijk niet eindigen bij de Rijdende Rechter. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren: licg.nl.

De kat wil elke dag een schone kattenbak.