Zorgboerderij An de Morrebok.
Zorgboerderij An de Morrebok. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Contact met dieren doet veel met mensen'

Op slechts vijf kilometer van Schagen ligt de prachtige stolpboerderij van Susanne (41) en Arjan (44) Stammes. In het rustige Moerbeek (Morrebok) runnen zij een melkveebedrijf en een kleinschalige zorgboerderij. 

Als kind liep ze er aan de hand van haar vader die veehandelaar was. De jaren daarna volgden kroegentochten met haar vriendinnen en ontmoette zij er haar man Arjan. Tegenwoordig komt ze er met hun drie zonen: Susanne Stammes heeft heel wat voetstappen liggen op de Paasvee in Schagen. “Het gaat van generatie op generatie en is al jaren een hoogtepunt in de agenda”, zegt Susanne. Een drukke agenda, want op het ruime erf van de familie Stammes zijn twee bedrijven gevestigd: de moderne melkveehouderij Stammes-Poot en zorgboerderij An de Morrebok. Susanne: “Naast 130 melkkoeien hebben we een hond, poezen, kippen, schapen en rond deze tijd natuurlijk lammetjes.” Op de kleinschalige zorgboerderij staan volgens Susanne rust, ruimte en contact met mens, dier en natuur centraal. 

Alles mag


De deelnemers zijn ouderen en (jong-) volwassenen. Susanne. “De oudste is 93 en de jongste 26. Ze komen voor een zinvolle daginvulling en de gezelligheid. Hier bloeien mensen weer helemaal op. Het is heerlijk om over het erf te wandelen, bij de kippen verse eieren te rapen of naar een pasgeboren kalfje te kijken. Dieren maken sociaal contact en dat doet veel met mensen. Het kan heel activerend en therapeutisch werken.”


Een taartje bakken, een spelletje doen, tuinieren of klussen in de kas: alles mag, niets moet. Susanne: ”De ontspannen sfeer, gastvrijheid en warmte op onze boerderij ervaren de deelnemers en hun familie als heel positief.” Paasveedag is op zorgboerderij An de Morrebok een extra feestelijke dag. "Onder onze deelnemers zijn veel Schagenezen, dus we doen een borreltje, een eitje en een advocaatje met elkaar. We draaien muziek en laten oude filmpjes van het evenement zien. We maken er een echte Paasveedag van, waar oude herinneringen worden gedeeld en nieuwe herinneringen worden gemaakt!”


www.andemorrebok.nl